Gryfny Kebab w Zabrzu Gryfny Kebab w Zabrzu

Gryfny Kebab – Zabrze

Kebab w Zabrzu wydaje się tak nużącą historią, w której człowieka nic nie może już zaskoczyć. Tymczasem pojawia się Gryfny Kebab, który postanawia przełamać wszelkie schematy obowiązujące w miejscowych lokalach z tym fast foodem. Niby to takie proste danie, ale twórcy tego miejsca podeszli do tematu ambitnie. Gryfny Kebab Zabrze ma szanse swoim produktem zwrócić uwagę lokalnych miłośników kebaba, ale może również przekonać część pesymistów tego tureckiego specjału. 

Jedyny taki kebab w Zabrzu

Co jest wyjątkowego w Gryfnym Kebabie? Dostrzegam kilka walorów, ale zacznijmy od kwestii powierzchownych. Już na samym początku styczności z kebabem na zabrzańskim targu widać różnice od konkurencji – lokal jest starannie przygotowany i pod żadnym pozorem nie jest obskurną budą, czy zapyziałym lokalem z jakim kojarzymy kebaby. Gryfny Kebab w Zabrzu jest schludny i przygotowany zgodnie z panującymi trendami w tworzeniu fajnych miejsc z jedzeniem. Uważam, że wyróżnienie się na tym tle, to dobre podejście do tematu i puszczenie oczka w stronę klientów.



Gryfny Kebab Zabrze ma coś bardzo ważnego, czego nie ma żaden inny lokal z kebabem w Zabrzu – prawdziwe mięso! Do wyboru jest przygotowywany przez lokal drób oraz wieprzowina. Zabrzańskie kebaby, dzięki pojawieniu się baru na targu pod ratuszem, wchodzą na inny poziom.

Gryfny Kebab Zabrze ma swój pomysł

To, co wyróżnia ten lokal, to całkowicie autorskie spojrzenie na tę potrawę. Kebab od Gryfnego próbowałem dwukrotnie. Pierwszy raz zamówiłem na dowóz klasycznego kebaba z drobiem, który w menu przedstawiony jest jako „hajer po szychcie drobiowy”. Gryfny Kebab lubi nawiązywać do śląskiej kultury i gwary, co ma swój urok. Jak wypada kebab z kurczakiem?

Kebab w Zabrzu - Gryfny

Bardzo przyzwoicie! Przede wszystkim od razu widać i czuć, że jest to zupełnie inne ciasto, przyjemne w smaku, zupełnie inne niż w innych zabrzańskich kebabach – stawiam, że przygotowywane na miejscu. Ale jest bardzo dobrze również, gdy wgryzamy się w hajera po szychcie! Kiedy jesz kebaba z prawdziwego mięsa, to możesz być nie lada zaskoczony – bo to mięso może być naturalne i smaczne. Do tego Gryfny Kebab daje świeże dodatki, co w całości daje gwarancję dobrego smaku. W mieście pojawił się nowy bar, o którym śmiało można powiedzieć – to jest najlepszy kebab w Zabrzu!

To jednak nie ostatni raz, kiedy spróbowałem menu z baru Gryfny Kebab!

Musiałem spróbować jeszcze raz – kebab w czarnym cieście

Dlaczego postanowiłem spróbować jeszcze raz? Bo kolega mnie zapytał „a co oni robią, że te ciasto jest takie czarne?”. Bardzo mnie to zaskoczyło. Oferta Gryfnego Kebaba ewoluuje i aktualnie swoje kebsy podają w czarnym cieście, a więc postanowiłem wybrać się jeszcze raz i spróbować hajera po szychcie, ale tym razem z wieprzowiną. Faktycznie dostałem kebaba w czarnym cieście! Jeruna, on wygląda jak wungiel!

Kebab w czarnym cieście w Gryfnym Zabrze

No i to jest bardzo fajne w Gryfnym Kebabie – oni bawią się tym daniem i nadają mu autorskiego znaczenia. Jeśli zastanawialiście się, czy kebab może was zaskoczyć, to na zabrzańskim targu mogą was bardzo zaskoczyć! Ale druga wizyta to nie tyko wyjątkowe ciasto, również bardzo dobre mięso. Wieprzowina jest soczysta i świetnie komponuje się z dodatkami oraz sosem koperkowym. Ponowne odwiedziny w Gryfnym Kebabie udowadniają, że pierwsze wrażenie nie było przypadkowe. Warto zaznaczyć, że do zamówienia dorzuciliśmy również frytki z sosem – tutaj lokal też nie idzie w standard, stawia na grubszą wersję pokrojonego ziemniaka.

Frytki w Gryfnym Kebabie

Warto pofatygować się po tego kebaba

Biznesowym minusem Gryfnego Kebaba jest jego lokalizacja. Targowisko kiedyś tętniło życiem, ale to miejsce opustoszało po ekspansji galerii handlowych oraz dyskontów na Zabrze. Miasto nieumiejętnie przyciąga tam zarówno przedsiębiorców, jak i mieszkańców, więc mam nadzieję, że nie wpłynie to na powodzenie tego gastronomicznego projektu i dobry kebab przyciągnie ludzi. Jeśli lubicie smaczne jedzenie, to uważam, że warto się wybrać do tego baru. Gryfny Kebab byłby w stanie przekonać do siebie nawet sceptyków kebabów, bo dostaną coś zupełnie innego.

Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.



Zobacz również:

Gryfyny Kebab Zabrze – Menu

  • Hajer po szychcie wieprzowy (duży w cieście) – 16 zł (Polecam!)
  • Umarszczony bajtel drobiowy (mały w cieście) – 12 zł
  • Sztygar wieprzowy (w cieście 300 g mięsa) – 21 zł
  • Bajzel box wieprzowy (z frytkami) – 17/23 zł
  • Frytki duże z sosem – 7,50 zł
  • Krążki cebulowe – 6 zł

i inne.

Gryfny Kebab – Adres

ul. Świętego Andrzeja Boboli
Pawilon 2 – Targowisko pod ratuszem
41-800 Zabrze

Oficjalny fanpage Facebook