Niezwykle ucieszyłem się, kiedy dotarła do mnie informacja, że w Zabrzu pojawia się pizzeria Mąka & Oliwia. Dlaczego? Nazwa lokalu była mi już znana, bo funkcjonuje z dużym powodzeniem w Cieszynie i wydawała mi się obietnicą bardzo dobrej pizzy. Udałem się do tego miejsca z ogromną ciekawością oraz nadziejami, że Zabrze zyskało wartościową miejscówkę.
Gastronomiczne przyjemności i design
Choć na tej stronie skupiam się na smakach, to nie mogę pominąć faktu, że Mąka & Oliwa w Zabrzu to kolejne przyjemne miejsce, w którym można miło spędzić czas. Jeśli lokal miałbym opisać w trzech słowach to powiedziałbym – zieleń, cegła, modern. Bardzo fajne, nowoczesne połączenie, które tworzy atmosferę sprzyjającą spotkaniom Z ważnych informacji warto również wiedzieć, że lokal cieszy się sporym zainteresowaniem. Odwiedzając Mąkę & Oliwę w czwartek około godziny osiemnastej musieliśmy chwilę poczekać na wolny stolik. Jeśli jesteście zainteresowani tą pizzerią, to pomyślcie o rezerwacji, bo chętnych nie brakuje.
Ale teraz przejdźmy do tego, co pizzamaniacy lubią najbardziej! Menu lokalu jest bardzo ciekawe i odnajdziecie w nim dwadzieścia jeden różnorodnych kompozycji opierających się na licznych włoskich składnikach. Wybór szeroki, przyprawiający o zawrót głowy. Po długiej analizie menu postawiłem na mocno mięsną kompozycję:
- pomidory pelati,
- mozzarella,
- prosciutto cotto,
- spinata piccante,
- pancetta,
- czerwona cebula.
Mąka & Oliwa – tego nam brakowało w Zabrzu!
Czas oczekiwania na pizzę był krótki i sympatyczna kelnerka dostarczyła zamówienie na nasz stół w niecałe 10 minut. W Mące & Oliwie wypiekają placki nawiązujące do stylu neapolitańskiego, co cieszy mnie niezwykle. Czekałem na takie miejsce w Zabrzu!
Zamawiając pizzę w zabrzańskiej Mące & Oliwie możecie spodziewać się nie tylko wysokiej jakości włoskich składników, ale również bardzo dobrego ciasta – cienkiego, delikatnego, momentami chrupiącego. Do gustu przypadł mi również sos pomidorowy, który we współpracy z mozzarellą stanowi pyszne połączenie. Decydując się na tę kompozycję zakładałem, że spinata piccante będzie miała kluczowy wpływ na odbiór potrawy. Była dobra, ale to nie ona zrobiła na mnie największe wrażenie. Pierwszoplanową rolę odegrała tutaj pancetta, która oczarowała mnie swoją soczystością oraz lekką chrupkością. Drugim składnikiem, mającym ogromny wpływ na całość, była czerwona cebula. Nadała całości odrobinę lekkości oraz bardzo fajnie przełamywała dominacje mięsa.
Nowe smaki w Zabrzu
Dobrze mieć w Zabrzu taką pizzerię jak Mąka & Oliwa. Dzięki temu miejscu można spróbować trochę innej pizzy niż w większości zabrzańskich lokali i to już powinniście potraktować jako mocną rekomendację. Z mojej strony mogę napisać, że oczarowało mnie ciasto oraz umiejętnie dobrana kompozycja składników. Czyżby w mieście pojawił się nowy kandydat do tytułu najlepszej pizzy w Zabrzu?
Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.
Zobacz również:
Pizzeria Mąka & Oliwa Zabrze – Menu
Każda pizza ma 33 cm
- pomidory pelati, mozzarella, grana padano, bazylia – 26 zł
- pomidory pelati, mozzarella, spinata picante, bazylia – 36 zł
- pesto z bazylii, mozzarella, pomidorki datterini, prosciutto cotto, oliwki – 36 zł
- pomidory pelati, mozzarella, prosciutto cotto, spinata piccante, pancetta, cebula – 46 zł POLECAM!
- mozzarella, krewetki, szpinak, mascarpone, pomidorki datterini, grana padano – 41 zł
- pomidor pelati, mozzarella, tuńczyk, oliwki, cebula – 38 zł
i wiele innych!
Adres
ul. Wolności 271
41-800 Zabrze
Oficjany fanpage Facebook pizzerii Mąka & Oliwa