No to dzisiaj trochę wołowiny! Skrzydlaty Byk Zabrze to burgery – a jeśli są one dobre, to jest dużo radości! Lokal przy ulicy Wolności w Zabrzu od dawna znany jest jako jedyna sensowna burgerownia w mieście. Czy ta popularność wynika z braku konkurencji? Jak wiecie za dobrą wołowiną jestem w stanie pojechać kilka dobrych kilometrów, ale w przypadku Skrzydlatego Byka w Zabrzu mam całkiem blisko. A więc sprawdźmy, co te zabrzańskie byki podają!
Skrzydlaty Byk, czyli dobre burgery w Zabrzu!
Do lokalu trafiliśmy w szerokim gronie znajomych w weekendowy wieczór. Nie mieliśmy ochoty na kebaby, a biorąc pod uwagę, jak wygląda centrum Zabrza, to Skrzydlaty Byk wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Już przy pierwszej wizycie polubiłem to miejsce – jest klimat, spoko podejście do gości, no i niezła wołowina! Nie można zapomnieć również o całkiem fajnym wyborze w piwach kraftowych – w Polsce mamy aktualnie piwną rewolucje i czasami można trafić na całkiem fajne popitki. Niszowe browary zdobywają coraz więcej zwolenników, a do porządnego burgera pasują jak znalazł.
W Skrzydlatym Byku traktują gości jak dobrych znajomych, po kumpelsku, ale nie ma mowy tutaj o lekceważącym podejściu. Mówisz, jak wysmażone chcesz mięso, w jakim pieczywie, na co masz ochotę i dokładnie to dostajesz. Burgerownia w Zabrzu może nie ma konkurencji w mieście, ale nawet jak się pojawi, to Skrzydlaty Byk wysoko poprzeczkę. Po licznych doświadczeniach z burgerami wiem, że warto eksperymentować z dodatkami, a z drugiej strony mam też już swoje przyzwyczajenia, sprawdzone rozwiązania. Generalnie próbuję znaleźć złoty środek, a z dużym entuzjazmem poznaję burgery, w które wkomponowane są dla mnie jakieś nowości.
Co do swoich burgerów dodaje Skrzydlaty Byk?
Skrzydlaty Byk Zabrze nie nadaje nazw swoim burgerom, skupia się na zawartości. Ja wybrałem następującą kompozycję: bułka ziarnista, sos autorski, soczysta wołowina, ser cheddar, kiełbasa wiejska (pierwszy raz spotykam ją w burgerze!), bekon, grillowany ser wędzony, kiszony ogórek, smażona cebula, sałata.
Ogólnie pozycja nr 9! Dziewiątka w szczególności zainteresowała mnie kiełbasą wiejską oraz grillowanym, wędzonym serem. No, ale było też to, co w burgerach lubię – bekon! W połączeniu z dobrym kawałkiem mięsa daje efekt „nieba w gębie”! Wgryzienie się w „dziewiątkę” to czysta przyjemność! To, za co daję Skrzydlatemu Bykowi w Zabrzu największy plus to świetnie wysmażona wołowina. Tradycyjnie poprosiłem o średnio+ i osoba, która podjęła się smażenia mięsa, stanęła na wysokości zadania. Do tego bułka pełnoziarnista, na szczęście nie za miękka, co pozwala utrzymać w ryzach bogatą kompozycję składników.
Burgery w Zabrzu do niedawna kojarzone były z McDonaldami i kilkoma podrzędnymi barami podającymi produkt burgeropodobny. Skrzydlaty Byk wprowadził na zabrzańskiej mapie gastronomicznej nową jakość, której brakowało. Nie ma zbyt wiele lepszych rzeczy niż dobrze przygotowany burger! Byku, jak dobrze, że jesteś!
Skrzydlaty Byk Zabrze – Menu
Burgery
(każdy zawiera: bułkę, sos autorski, soczystą wołowina, ser cheddar,)
- bekon, pomidor, ogórek, czerwona cebula, sałata – 19,80 zł/11,50 zł (200g/100g)
- szpinak, jajko sadzone, bekon, sałata – 20 zł/12,50 zł (200g/100g)
- kiełbasa wiejska, bekon, grillowany ser wędzony, smażona cebyla, ogórek kiszony, sałata – 23 zł/14 zł (200g/100g); POLECAM!
- ser kozi, grillowana gruszka, szynka szwarcwaldzka, roszponka, cebula prażona.
(To tylko wybrane pozycje z menu burgerowni Skrzydlaty Byk Zabrze)
Skrzydlaty Byk Zabrze – Adres
ul. Wolności 237
41-800 Zabrze