U Greka w Zabrzu to jedyny lokal w mieście specjalizujący się w greckiej kuchni. Konkurowanie z włoskimi potrawami jest bardzo trudne, ale restauracja w dzielnicy Kończyce funkcjonuje już od wielu lat i cieszy się sporą popularnością. Knajpa, w której królują tzatziki, ser feta, oliwki oraz inne greckie smaki przyciągają spore grono smakoszy. Przyszedł czas, żeby pierwszy raz na RecenzuJem zweryfikować kuchnię spod Olimpu, a więc chodźmy do restauracji U Greka Zabrze.
Kuchnia grecka w Zabrzu
Śródziemnomorska kuchnia słynie ze świetnych składników, a więc wizyta w zabrzańskiej restauracji była równoznaczna z wysokimi oczekiwaniami. Lokal U Greka poszerza horyzonty i w menu pojawiają się również akcenty z innych kuchni, a więc knajpa stara dostosować się do potrzeb i preferencji kulinarnych Zabrzan. Postanowiłem skupić się na greckich przepisach i spróbować jagnięciny w wersji arni paidakia oraz szpinaku zapiekanego z mozzarellą z dodatkiem prażonego słonecznika. Nie zabrakło również standardowych frytek.
W niedzielne popołudnie lokal był wypełniony po brzegi, dlatego należą się słowa uznania dla zespołu obsługującego gości. Chyba największym wyzwaniem dla popularnych lokali są niedziele, kiedy każdy stolik jest zajęty i czeka na swój posiłek. Ekipa restauracji U Greka potrafi opanować licznie zgromadzonych fanów kuchni śródziemnomorskiej.
Arni paidakia – jagnięcina w restauracji U Greka Zabrze
Jedną z najbardziej zachęcających pozycji z menu U Greka było arni paidakia, czyli niewielkie kotleciki jagnięce z kostką. Grecka restauracja w Zabrzu podaje kilka kawałków mięsa a do tego bardzo dobry sos tratziki. Jagnięcina serwowana w Kończycach ma bardzo przyjemną soczystość, która w połączeniu z przyprawami daje niepowtarzalny smak. Poznanie kotletów arni paidakia było bardzo miłym doznaniem smakowym.
Tak jak nie widzę potrzeby komentowania frytek, tak warto zatrzymać się przy szpinaku, bo ze świata zielonych składników to mój ulubieniec. Ten serwowany przez grecką restaurację wyglądał bardzo dobrze, ale okazało się, że jest w nim sporo wody. Na Zeusa… czy lokal aspirujący do miana najlepszej zabrzańskiej restauracji podaje szpinak z mrożonki? Pisząc recenzje restauracji nigdy nie obieram kryterium cen, ale biorąc pod uwagę te panujące w restauracji U Greka Zabrze, oczekiwałbym świeżych składników, a nie tych pochodzących ze sklepowych lodówek. Kotleciki arni paidakia zrobiły dobrze wrażenie, ale szpinak w postaci dodatku był chybionym wyborem.
Zabrzańskie U Greka i ich zestawy obiadowe
Oprócz kotlecików na naszym stole pojawił się również duży talerz z zestawem greckich specjałów. Wśród nich szaszłyki, schab, gyros, ale nie zabrakło popularnego, już wcześniej wspomnianego, sosu tzatziki oraz sałatki greckiej. Dużo radości w potrawach serwowanych U Greka dają oliwki, które smakiem wybijają się ponad przeciętne. Takie detale sprawiają, że jedzenie nabiera greckiego charakteru.
Nie mniejszą radość sprawiło przystąpienie do rozprawienia się z talerzem mięs. Opcja zestawu jest bardzo zachęcająca, bo pozwala poznać przekrojowo smaki charakterystyczne dla kuchni greckiej. Próbowanie rozpocząłem od gyrosa, którego od zawsze darzę wielką sympatią i… na Zeusa po raz drugi, czemu to mięso jest chłodne? Rozumiem, że restauracja w niedzielne popołudnie musi obsłużyć bardzo dużą ilość gości, ale kuchnia nie ma prawa podawać chłodnych potraw. Nie chę znęcać się nad kucharzami, więc napiszę już tylko, że mięsa były twarde i to nie są greckie standardy.
Mit o dobrej restauracji greckiej w Zabrzu
Wizyta w restauracji U Greka Zabrze okazała się bolesnym zderzeniem z rzeczywistością i brutalną weryfikacją opinii, że jest to jedna z lepszych restauracji w mieście. Szkoda, bo kuchnia grecka posiada wiele doskonałych smaków, ale w tej restauracji obroniły się tylko kotlety arni paikadakia, oliwki oraz sos tzatziki. Reszta rzeczy z naszego stołu to obalenie mitu o dobrej greckiej restauracji w Zabrzu.
Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.
Zobacz:
- Kuchnia śląska od Restauracji Tygel w Zabrzu;
- Bajgle w Restauracji Impresja w Zabrzu;
- Najlepszy kebab w Zabrzu – TOP3 lokali.
Restauracja u Greka Zabrze – Menu
- carpaccio z jagnięciny – 26 zł
- kulki z pasy serowej w oliwie – 15 zł
- zupa rybna a’la Grek – 28 zł
- szaszłyki drobiowe – 24 zł
- bakłażan faszerowany warzywami – 18 zł
- arni paidakia – 40 zł
- pstrąg z pieca – 12 zł
- gicz jagnięca z pieca – 45 zł
Restauracja u Greka – Adres
ul. Paderewskiego 28
41-810 Zabrze