Pizzeria Venezia Zabrze - Dowóz
Zabrze

Restauracja Venezia – Zabrze

on
17/06/2018

Dzisiaj wracamy do pytania – gdzie jest najlepsza pizza? Restauracja Venezia Zabrze funkcjonuje już sporo czasu i nie będę ukrywał, że ze względu na trzymanie dobrego poziomu od lat, lubię do tego miejsca wracać. W ocenie pizzy mam swoje wytyczne, które powodują, że byle plackiem się nie zadowolę. A więc dzisiaj pisze o czymś, co znam od wielu lat i śmiało mogę polecić. 

Pizza na dowóz w Zabrzu

Dzisiejszy wpis dotyczy opcji na dowóz. Pizza to najprawdopodobniej najczęściej zamawiane danie do polskich domów. Oferty restauracji rozrastają się, lubimy nowe dania, chwalimy je, chętnie jadamy, ale jak dochodzi do zamówienia czegoś telefonicznie to generalnie wracamy do pizzy. To w ogóle fenomen, że w Polsce rynek gastronomiczny zdominowały pizzerie. Ktoś przyjeżdżając z zagranicy mógłby nawet pomyśleć, że to nasz narodowy przysmak. Restauracji z pizzą jest cała masa, jeśli szukać knajpy w Zabrzu to chyba w gronie lokali najwięcej jest tych podających danie, które utożsamiane jest z włoskim Neapolem. No, ale nie ukrywajmy, ta ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, można się nieźle naciąć. Chociaż tworząc tego bloga moje pizzowe horyzonty mocno się poszerzyły i uważam, że jest więcej niż trzy dobre pizzerie. Ale na nie przyjdzie jeszcze czas, dzisiaj skupiamy się na Restauracji Venezia Zabrze.

Pizza Primavera i Capress w Venezii Zabrze

Dobra pizza w Zabrzu – jak ją poznać?

Z doświadczenia zauważyłem, żeby pizza mi smakowała musi spełniać trzy kryteria:

  1. Ciasto – nie lubię grubych wyrośniętych placków drożdżowych, ale jeszcze bardziej nie lubię jak dostaję pizze z kupnego ciasta, czuć to po pierwszych gryzach i jest to okropne!
  2. Sos pomidorowy – niby drobiazg, ale dobry rozsmarowany sos pomidorowy na cieście decyduje, czy pizze je się ze smakiem. Wiele pizzerii jako podstawę daje byle co, no i wtedy pizza też jest byle jaka.
  3. Składniki – świeżość i jakość składników jest kluczowa! Nie chodzi o to, żeby pizza była zawalona składnikami, ale żeby nie były stare i nie były na poziomie marketowym. Jeśli restaurator stawia na dobre składniki to mamy połowę sukcesu. Wiele pizzerii chwali się, że zaopatruje się w produkty ściągane z Włoch – nie ma co ukrywać, czuć różnicę!

Venezia Zabrze nie jest miejscem prowadzącym intensywne działania promocyjne, nie podbijają zabrzańskiego rynku, a wiele osób go nawet nie zna. Kiedy rozmawiam z ludźmi o najlepszych pizzeriach w Zabrzu, to chyba jeszcze nigdy nikt nie wymienił Venezii. Co mnie bardzo dziwi! Jeśli uwzględnimy trzy kluczowe kryteria, to Venezia w Zabrzu wypada bardzo dobrze!

Restauracja Venezia Zabrze i jej smaki

Dzisiejszy wpis dotyczy zamówienia dwóch pizz. Pierwsza to bestseller Venezii, czyli pizza Primavera. To taka opcja na bogato, bo składników jest sporo! W tej kompozycji znajdziemy standardy gatunku – salami, szynka, bekon, pieczarki. Popularność tej pizzy jest uzasadniona, bo smakuje świetnie! Choć nie jest fanem tak wielu składników na pizzy, to w tym przypadku jest super! W szczególności w tej kombinacji bardzo dobrze wypada szynka z Venezii. Pizzerman nie rzuca byle czego na tę pizzę!

Dobra pizza w Zabrzu - Primavera z Restauracji Venezia

Przy drugiej zamówionej pizzy chciałem wybrać coś skrajnie innego. Postawiłem na Capresse, czyli minimalizm z białą mozzarellą, pomidorem i świeżą bazylią. Prosta kompozycja, która spasowałaby zwolennikom wegetariańskiego jedzenia. W tym wypadku możemy idealnie zweryfikować trzy kryteria, bo niczego nie da się ukryć pod przesadzoną warstwą składników. Restauracja w Zabrzu podaje to, co lubię! I co najważniejsze, wyrobili swój styl w pizzy i za to szacunek! Cienkie ciasto, odpowiednio chrupiące, sos nadający pizzy charakteru i świeże dodatki. Tak ma być!

Restauracja Venezia Zabrze to lokal powiedziałbym „skromny”, z takim produktem powinni podbijać serce zabrzańskich miłośników pizzy. A jednak ciągle gdzieś jest z boku za pizzeriami, które kładą na łopatki. Może czas to zmienić? Venezia Zabrze może spokojnie konkurować z moim ulubionym We Love Pizza.

Chcesz być na bieżąco z kolejnymi wpisami? Odwiedź mój Facebook!
RecenzuJem.pl na Facebook!

Restauracja Venezia Zabrze – Menu

Przekąski

  • Panierowany camembert – 13 zł
  • Pieczywko zapiekane (6/10szt.) – 12 zł / 16 zł
  • Deska serów – 32 zł
  • Śliwki w bekonie – 14 zł

Pizza

  • Funghi (32 cm) – 21,50 zł
  • Salami (40 cm) – 27,00 zł
  • Primavera (32 cm) – 27,50 zł POLECAM!
  • Pepperoni (32 cm) – 24,50 zł
  • Kebab (40 cm) – 33.50 zł
  • Quatro Formaggi (32 cm) – 28,50 zł
  • Wiejska (40 cm) – 30,50 zł
  • Capresse (32 cm) – 26,50 zł POLECAM!
  • Roma (40 cm) – 28,50 zł
  • Bolognese (32 cm) – 26,50 zł

Makarony

  • Spaghetti bolognese – 19,00 zł
  • Penne della casa – 21,50 zł

Restauracja Venezia – Adres

ul. 3 maja 75
41-800 Zabrze

Fanpage Facebook

Komentarze
TAGS
RELATED POSTS