U Kelnerów to restauracja w Zabrzu, która podjęła się bardzo poważnego wyzwania. Jeszcze przed pandemią w tym miejscu funkcjonowałą Pizzeria Da Luca, które w moim mniemaniu było absolutnym numerem 1 w zabrzańskiej gastronomii. Lokal przeszedł metamorfozę i dzisiaj możemy przy Placu Warszawskim zjeść wiele ciekawych dań. Co istotne, pizza jest tu nadal dobecna i to właśnie o niej będzie dzisiejsza recenzja.
Tu była słynna Pizzeria Da Luca
O pizzerii, którą prowadził w tym miejscu Gianluca Villari będę pisał zawsze z rozrzewnieniem i w tych sentymentach muszę być ostrożny przy ocenie Restauracji U Kelenerów. Z niejednego pieca pizzę jadłem, ale z tego konkretnego przy Placu Warszawskim w Zabrzu zawsze otrzymywałem coś wyjątkowego. Wyjątkowego nie tylko na skalę zabrzańską, ale również śląską. Poniekąd Da Luca była przez dłuższy czas dla mnie punktem odniesienia przy ocenie innych pizzerii, a w tym miejscu wydaje się to wręcz nieuniknione.
Zostawiam już przeszłość i skupiam się na teraźniejszości, czyli na Restauracji U Kelnerów. Bardzo pozytywnie oceniam wnętrza restauracji, które zostały odnowione. Ktoś miał na ten lokal bardzo dobry pomysł, dzięki czemu Zabrze zyskało fajną miejscówkę. No i propsy za fajny neon! Jeśli chodzi o menu, to jest tu naprawdę w czym wybierać. Jest różnorodnie, można skosztować potraw z akcentami z różnych miejsc na świecie. Od tych nam najbliższych, jak rolada wołowa z kluskami i czerwoną kapustą. Do tych bardzo oddalonych, jak zupa tajska. Jak już wspomniałem, wybrałem kierunek włoski, a konkretnie – pizzę capricciosa.
Każdy zna Capricciosę – sprawdzamy piec U Kelenerów w Zabrzu
Włoski klasyk, ale jednak U Kelnerów w Zabrzu do tej kompozycji dorzuciło coś wyróżniającego. Konkretnie mam na myśli karczochy, które zawsze świetnie sprawdzają się na pizzy i są mega niedocenianym warzywem. Za to U Kelenerów ma u mnie duży plus. Reszta składników to prosciutto cotto, oliwki oraz pieczarki. A teraz pozwólcie, że się wgryzę w ten placek i ocenie smaki.
Zacznę od najmocniejszej strony pizzy U Kelenerów, czyli od samej góry. Tu jest dużo przyjemności, która jest zasługą bardzo dobrych składników. To, że karczochy uwielbiam to już wiecie, więc tylko potwierdzę – są pyszne. Obok nich są oliwki, które pokazują, jak poważne podejście do składników ma zabrzańska restauracja. To jest najwyższa jakość! Nawet byłbym gotów stwierdzić, że w tej kompozycji oliwki i karczochy trochę przyćmiewają włoską szynkę i pieczarki, ale to nie jest zarzut. Trzeba zaznaczyć, że one również są dobre. Słabszym punktem jest ciasto, które nie dorównuje składnikom na pizzy i trochę zaburza ostateczne odczucia po spotkaniu z pizzą od U Kelenerów. Nawet nie chodzi o to, że jest złe, ale jest zbyt standardowe i niczym nie zaskakuje w porównaniu z pizzą z innych lokali. Ta uwaga wynika z tego, że dostrzegam U Kelnerów duże ambicje i bycie standardowym nie powinno ich satysfakcjonować. W ostatecznym podsumowaniu uważam, że ich pizza jest dobra. Ba, widziałbym ich w zabrzańskim topie pizzerii (ale pamiętajcie, że to restauracja!).
U Kelenerów dobrze Was ugości
Moje wrażenia po wizycie w Restauracji U Kelenerów są całkiem pozytywne. Widać, że ludzie tworzący to miejsce mają pasję oraz pomysł na ciekawy lokal, a to dla zabrzańskiego gastro jest bardzo ważne. Jeśli są to początki, to myślę, że z czasem będzie coraz lepiej, a popularność tego miejsca będzie rosła. Choć i dzisiaj po frekwencji w lokalu widać, że nie narzekają na brak zainteresowania. Myślę, że jeszcze do tego miejsca wrócę na kolejne eksploracje ich menu.
Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.
Zobacz również:
Restauracja U Kelnerów Zabrze – Menu
- zupa tajska – 25 zł
- żurek – 21 zł
- tatar wołowy – 39 zł
- sałatka cezar – 37 zł
- żeberko wieprzowe – 48 zł
- polik wołowy – 55 zł
- raviolli z szarą renetą – 35 zł
- risotto szafranowe – 42 zł
- pizza diavola – 35 zł
- pizza capricciosa – 33 zł
- pizza salame – 37 zł
Oraz inne
Adres
Restauracja U Kelenerów
Plac Warszawski 5
41-800 Zabrze