Restauracja Tygel - Zabrze Restauracja Tygel - Zabrze

Restauracja Tygel – Zabrze

Przyszedł czas na pierwszy śląski obiad na RecenzuJem! Często sięgam po kuchnie z różnych zakątków świata i tak wyszło, że w pierwszych miesiącach pisania nie miałem okazji odnieść się do tradycyjnej kuchni z naszego województwa. Czas to nadrobić! Dlatego moim kolejnym celem była stosunkowo nowa restauracja, Tygel Zabrze. Wybierając się do lokalu wiedziałem, że moim celem jest rolada, kluski i modra kapusta!

Śląski obiad w zabrzańskiej restauracji

Restauracja w centrum Zabrza postawiła w swoim menu na dwa kierunki. Pierwszy to placki ziemniaczane, które wśród Zabrzan zbierają bardzo dobre opinie. Drugi to dania główne, a w nich dominuje śląski styl. Przed pierwszą wizytą w restauracji na ulicy Brysza nastawiłem się na ten drugi kierunek, ale wiem także, że nie obędzie się bez kolejnej wizyty i sprawdzenia placków ziemniaczanych. Lokal postanowiliśmy odwiedzić w niedziele, a więc w sam raz na tradycyjny obiad w zabrzańskiej restauracji. Jakie pierwsze wrażenia? Restauracja Tygel to nowoczesny lokal łączący tradycje z najnowszymi trendami. Choć taki styl w gastronomii jest powszechny, to w Zabrzu jest już rzadziej spotykany i warto to docenić.

Wnętrza restauracji Tygel w Zabrzu

W czasie kiedy jesteśmy zasypywani ofertami kuchni z każdej części świata, warto pamiętać o swoich korzeniach i nie zapominać o śląskich tradycjach kulinarnych. Kuchnia naszego regionu jest doceniana poza Śląskiem i to nie przypadek, bo mamy czym się pochwalić. Potrawą ikoniczną jest oczywiście rolada z kluskami i modrą kapustą, pierwsza pozycja w zakładce dań głównych oferowanych przez Tygel. Bez zbędnego zastanawiania się wybrałem klasykę i niecierpliwie czekałem. Chcąc równocześnie spróbować drugiego specjału restauracji, czyli placków, jako przystawkę wybraliśmy 6 mini placuszków ziemniaczanych.




Placki ziemniaczane w Tyglu

W oczekiwaniu na główne danie, kelnerzy szybko przynieśli złociste placuszki. Tygel Zabrze stawia nie tylko na tradycję, ale na nowoczesne podawanie potraw. To oddaje charakter tego lokalu – tradycyjna kuchnia podawana w atrakcyjny dla oka sposób. Przystawka serwowana przez zabrzańską restaurację okazała się bardzo poważną zachętą do ponownej wizyty w Tyglu i spróbowania imponującej zakładki opartej na tym ziemniaczanym przysmaku.

Mini placuszki w restauracji Tygel Zabrze

Lekko chrupiące placki w Tyglu w połączeniu ze śmietaną stanowią niezła rozgrzewkę przed daniem głównym. Kucharz zabrzańskiej restauracji opanował do perfekcji smażenie i nie ma tutaj zbędnego tłuszczu. Choć to tylko mała próbka możliwości Tygla, to trzeba im przyznać, że potrafią robić dobre placki ziemniaczane.

Rolada, kluski i modra kapusta od restauracji Tygel Zabrze

Po zapoznaniu się z plackami przyszedł czas na ikonę śląskiej kuchni! Sposób podania potraw dla restauracji Tygel jest bardzo ważny i przywiązują do niego dużą uwagę. Rolada podawana z kluskami oraz modrą kapustą w zabrzańskiej restauracji to pełnia śląskich smaków.

Śląski obiad w Zabrzu

Zacznijmy od klusek, bo w przygotowaniu tej potrawy trzeba mieć wprawę. Te serwowane w zabrzańskim Tyglu są dokładnie tym, czego Ślązak oczekuje od klusek – są delikatne, świetnie w smaku w połączeniu z sosem. Rolada to również nawiązanie do tradycji w najlepszym wydaniu. W farszu doskonale odnalazł się ogórek, który całości dania dodał mocnego charakteru. Jednak największą zaletą tradycyjnego śląskiego obiadu w Zabrzu była modra kapusta. Jestem nawet gotów postawić tezę, że jedna z lepszych, jakie przyszło mi jeść.

Zabrze potrzebowało takiego miejsca

W restauracji Tygel dostajemy kwintesencje śląskiej kuchni. Bardzo dobrze, że takie miejsce powstało, bo wspominając słowa francuskiego generała de Gaulle’a, Zabrze to „najbardziej śląskie ze wszystkich śląskich miast” i tradycje należy pielęgnować. Rolada z kluskami i modrą kapustą pozostawia wiele miłych wspomnień oraz zachęca do powrotu do Tygla.

Zobacz:

Restauracja Tygel Zabrze – Menu

Placki:

  • ze śmietaną – 12 zł
  • po węgiersku – 20 zł
  • italiano – 15 zł
  • szpinakowy – 18 zł

Dania główne:

  • rolada śląska tradycyjnie – 36 zł
  • schab na cały talerz – 28 zł
  • golonka sztygara – 35 zł
  • pieczeń sztygara – 24 zł

Restauracja Tygel –  Adres

ul. Brysza 6
41-800 Zabrze

Oficjalny fanpage Facebook