Restauracja Impresja i bajgle Restauracja Impresja i bajgle

Restauracja Impresja – Zabrze

Przyszedł czas na odwiedziny w jednej z najbardziej oryginalnych restauracji w Zabrzu. Wyobrażacie sobie knajpę w budynku, w którym kiedyś była pływalnia? Jeśli nie, to tym bardziej powinniście odwiedzić Restaurację Impresja Zabrze. W historycznym budynku w Parku Hutniczym funkcjonuje lokal wyróżniający się nietypowym wnętrzem. Wystrój lokalu oraz jego architektura ma ogromne znaczenie dla klimatu restauracji, ale mnie interesuje, czy ich jedzenia jest równie intrygujące…

Ród Henckel von Donnersmarck i ich pływalnia

Impresja Zabrze to lokal umiejscowiony w centrum miasta, a konkretnie zaraz za Teatrem Nowym. Architektura tej okolicy jest wyjątkowa, bo to pozostałości po wielkim majątku rodu Donnersmarcków. Jako ciekawostkę mogę dodać, że potomkiem wielkiego rodu jest reżyser Florian Henckel von Donnersmarck, laureat Oskara za film „Życie na podsłuchu: oraz twórca gwiazdorskiego „Turysty” z Angeliną Jolie i Johnnym Deppem. Wybaczcie dygresję – wracamy do Impresji w Zabrzu.




 

Budynek powstał w 1904 roku, przez wiele dekad był pływalnią i dopiero po 104 latach został zaadaptowany na restaurację. Pozostałości architektury Donnersmarcków w Zabrzu są wyjątkowo ciekawe i szkoda, że miasto nigdy nie wykorzystało tego potencjału, bo Impresja obok Teatru Nowego, to nieliczne wyjątki.

Archiwalne zdjęcie Impresja Zabrze
Archiwalne zdjęcie budynku, w którym dziś funkcjonuje Restauracja Impresja.

Restauracja Impresja Zabrze i jej wnętrza

Myślę, że goście odwiedzający restaurację, którzy nie mają wiedzy o lokalnej historii, nie domyśliliby się o pochodzeniu budynku. Wchodząc do Impresji nie dostrzega się śladów po wcześniejszym przeznaczeniu obiektu. Restauracja ma dwa poziomy i każda z sal ma swoją charakterystykę. Uwagę przyciąga wysokie pomieszczenie z trzema charakterystycznymi oknami. Impresja Zabrze swoje wnętrza urządziła w ascetyczny sposób, dominuje kolor biały, a to przy wysokich pomieszczeniach robi nietypowy, surowy klimat. Całość ma wyróżniający się urok – jest w tym pomysł.

Zjedzmy coś dobrego w centrum Zabrza

Do Impresji wybrałem się na spotkanie biznesowe ze starym znajomym. Miejsce jest bardzo dobre na tego typu spotkania. Wnętrza oraz charakter lokalu są tak uniwersalne, że z powodzeniem można je wybrać na randkę, spotkanie biznesowe, firmowe, a nawet na organizację niewielkiego wesela. My chcieliśmy w spokoju obgadać swoje plany i restauracja Impresja okazała się pod tym względem bardzo dobrym wyborem.

Najlepsze restauracje na Śląsku z RecenzuJem.pl

Po zajęciu stolika bardzo szybko dotarła do nas sympatyczna kelnerka z kartą menu, w której znalazło się kilka ciekawych opcji. Ale nie trzeba było się długo zastanawiać. Uwagę przykuły bajgle przygotowane z pieczywa wypiekanego w lokalu. Pozycja niecodzienna, bardzo podobna do popularnych burgerów, więc grzechem byłoby nie spróbować.

Bajgle od zabrzańskiej Impresji

Impresja Zabrze oferuje kreatywne menu, a mnogość serwowanych smaków zachęca. Nie ma tutaj sztampowych pozycji kulinarnych, ale mimo to, każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Dla mnie, wielkiego fana wołowiny,  bajgiel skomponowany z panierowanym serem, boczkiem i sosem musztardowym wydawał się idealny. Sam skład był wystarczającą rekomendacją!

Bajgle w Restauracji Impresja

Warstwowa kompozycja bajgla nasuwająca skojarzenie z burgerem okazała się bardzo umiejętnym połączeniem smaków. Zacznijmy od wołowiny, bo ona w tym daniu odgrywa główną rolę. Nie jest to standardowy kawałek mielonego mięsa serwowanego w amerykańskim klasyku. Restauracja Impresja podbija smak większą ilością przypraw, które nadają mięsu dobrego smaku. Mięsiwo wysmażone optymalnie pod moje preferencje, czyli średnio plus,  oceniam bardzo pozytywnie. Z perspektywy fana burgerów, bajgiel od Impresji to nowe spojrzenie, jak można podać mieloną wołowinę w pieczywie. Mnie propozycja zabrzańskiej restauracji przekonała.

Wołowina w zamówionym daniu była bardzo ważna, ale równie istotną  rolę odgrywa reszta składników. Urok całego dania robi sos musztardowy, bekon oraz panierowany ser. Każdy z nich miał swój wyrazisty smak i wnosił do dania istotną wartość. Te składniki w połączeniu z wołowiną robią rewelacyjny efekt smakowy – niebo w gębie! A przede wszystkim należy wyróżnić sos, bo to jeden z lepszych, jakie miałem ostatnio okazję spróbować.

Zobacz również:

Impresja Zabrze łączy pomysłowość z ciekawymi wnętrzami

Restauracje w Zabrzu zadowalają się przeciętnością, niewiele jest miejsc ciekawych pod względem klimatu i oryginalnej kuchni. Impresja wyróżnia się na tle innych zabrzańskich lokali, a ich menu oferuje dania łączące tradycję z trendami w kulinariach. Do restauracji w Parku Hutniczym warto się wybrać zarówno ze względu na sam budynek, jak i kuchnię – to jedno z ciekawszych miejsc na obiad w Zabrzu.

Jeśli odwiedziłeś już Restaurację Impresja, to napisz swoją opinię w komentarzu!

Restauracja Impresja Zabrze – Menu

  • Tatar z łososia – 19 zł
  • Stek z polędwicy wołowej – 58 zł
  • Bagiel z wołowiną, panierowanym serem, boczkiem, cebulą czerwoną, prażoną cebulą, ssem musztardowym i rukolą – 21 zł POLECAM!
  • Łosoś grillowany – 32 zł
  • Pierogi z wędzonym twarogiem (7 szt.) – 14 zł
  • Penne z kurczakiem – 23 zł
  • Brownie z malinami – 13 zł
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem podgrzybkowym – 32 zł
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem – 22 zł

Impresja – Adres

Park Hutniczy 10
41-800 Zabrze

Oficjalna strona internetowa Restauracji Impresja