Struś Burger - Ruda Śląska
Ruda Śląska

Struś Burger – Ruda Śląska

on
15/10/2019

Czy jedliście kiedyś coś takiego jak burger ze strusia? Ja dotychczas nie miałem okazji, dlatego jak dowiedziałem się o istnieniu lokalu Struś Burger w Rudzie Śląskiej, to natychmiast wpisałem ją na górę listy miejsc do odwiedzenia. Warto próbować nowych rzeczy, a mięso z tego ptaka jadłem zaledwie raz w życiu. Dlatego dzisiaj sprawdźmy, co do bułki wkłada Struś Burger Ruda Śląska!

Skromny lokal, ale menu intryguje

Na samym początku należy zaznaczyć, że lokal nie jest stworzony do spotkań. Struś Burger jest nieduży, nie ma stolików, tylko ladę, przy której może usiąść kilka osób. Dlatego trzeba liczyć się z tym, że przy odwiedzinach w lokalu zamawia się danie, odbiera i rusza do innego miejsca. Dlatego też warto korzystać z opcji dowozu, którą lokal ma w swojej ofercie. To nie jest lokal na miłe wieczory w gronie znajomych.

Pomysł na burgera ze strusia

Zaraz po wejściu do lokalu widzimy na tablicy menu. Struś Burger stawia na zwarte menu, w którym znajduje się 6 kompozycji smaków. Podstawą ich burgerów jest wspomniane już strusie mięso oraz, co może zaskoczyć, burak. Idąc za preferencjami związanymi z tradycyjnymi burgerami z wołowiną poszedłem w zestawienie bułki, mięsa strusiego, bekon, ser cheddar, cebulę, ogórka, buraka, sos oraz sałatę. Nie ukrywam, że burger wzbudził zainteresowanie – jaki efekt smakowy da mięso z tego dużego ptaka oraz burak?

Mięso strusia

Warto chwilę zatrzymać się przy mięsie, które przyciągnęło mnie do Struś Burger Ruda Śląska. Strusina zawiera mało tłuszczu, a w zamian posiada wiele wartości odżywczych, które powodują, że są niezwykle atrakcyjne dla naszych organizmów. Dlatego jest to doskonała alternatywa dla drobiu czy nawet wołowiny, a więc spróbowanie tego mięsa wkomponowanego w burgera wydaje się nie lada gratką.

Burger z mięsem ze strusia

Po odebraniu swojego zamówienia udaliśmy się do domu, gdzie mogliśmy przetestować smak tego wyjątkowego mięsa.

Jak smakują specjały od Struś Burger Ruda Śląska?

Czy warto spróbować mięsa strusiego? Zdecydowanie tak, choć nie będę ukrywał, że walorami smakowymi nadal większym uczuciem darzę wołowinę w bułce. Struś Burger z Rudy Śląskiej ma swój pomysł na burgera i jak zapewniają jest nie tylko smacznie, ale również zdrowo. Co mi się spodobało w burgerze ze strusim mięsem? Przede wszystkim mięso o nowym smaku, które całkiem nieźle współgra z burakiem. Jest to niecodzienny, ale całkiem zgrany duet. Zapewne też czekacie na informacje, jak smakuje strusina. Ku mojemu zaskoczeniu wcale nie przypomina mięsa drobiowego, a bardziej nasuwa się skojarzenie z wieprzowiną ze lekko słodkawym posmakiem.

Zobacz również:

Struś Burger Ruda Śląska stawia na swoje autorskie spojrzenie na burgera, ale… tak jak mięso i burak wypadają przyzwoicie, to cała reszta dodatków gdzieś gubi swój indywidualny smak i to słaby punkt kanapek w Rudzie Śląskiej.

Strusina jest dobra!

Podstawowy wniosek po spróbowaniu menu Struś Burgera jest, że warto mieć więcej styczności ze strusiną. Dla nas jest to mięso egzotyczne, ale ze względów smakowych oraz zdrowotnych warto je wprowadzić do swojego menu. Jeśli chodzi o sam lokal, to nie zachęca on do wizyt, bo jest mało miejsca, brak stolików, ale jeśli jesteście w zasięgu dowozu lokalu, to powinniście spróbować dla samego mięsa. W szczególności, jeśli z mięsem strusia nie mieliście jeszcze nigdy styczności.

Struś Burger Ruda Śląska – Menu

Wszystkie pozycje zawierają bułkę, mięso strusie, buraka, cebulę, sałatę oraz sos.

  • ogórek – 22/16 zł (180g/100g)
  • ser cheddar – 24/18 zł
  • bekon, ser cheddar – 26/20 zł
  • burak (grillowany), papryka, ogórek – 24/18 zł
  • jajko sadzone, ser cheddar – 26/20 zł

Struś Burger – Adres

Ul. Hlonda 31
41-704 Ruda Śląska

Oficjalny fanpage Facebook

Komentarze
TAGI
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ