Chociaż RecenzuJem.pl funkcjonuje już kilka dobrych miesięcy, to cały czas mam okazje pisać o czymś pierwszy raz. Pizza doczekała się już kilku wpisów, ale dzisiaj po debiut pizzerii z Rudy Śląskiej. Każde miasto ma swoich mistrzów w dziedzinie robienia włoskiego dania, a więc czas zacząć szukać najlepszej pizzerii w tym mieście. Na początek pizzeria Diavolo Ruda Śląska i ich pizza, która miała umilić nam pracę.
Oferta gastronomiczna w Rudzie Śląskiej
Ruda Śląska to bardzo trudny teren dla fanów dobrego jedzenia. Oferta gastronomiczna jest tutaj bardzo ograniczona, a można nawet powiedzieć, że mało zachęcająca. Diavolo Ruda Śląska w trakcie poszukiwań wyróżniało się dużą ilością opinii i choć to nie jest pewnik o najlepszym wyborze, to zdecydowaliśmy się właśnie tam zamówić pizzę. Zaskakujące jest, że w tak dużym mieście, jakim jest Ruda Śląska wybór lokali serwujących jedzenie na dowóz jest mało.
Restauracje dowożące jedzenie w Rudzie Śląskiej wypadają bardzo skromnie. Jest ich niewiele i jak się patrzy na ich zestawienie, to uderza brak różnorodności. Ruda Śląska to nie jest miasto dla fanów gastro eksperymentów.
Druga szansa dla carbonary
Postanowiliśmy w biurze być niekonwencjonalni i zdecydowaliśmy się na nieszablonową pizzę. Dlatego po wspólnej decyzji wybraliśmy pizzę cioci Violi, a na niej śmietana, bekon, cebula oraz zioła prowansalskie. Choć Diavolo Ruda Śląska nadała takiej kompozycji swoja nazwę, to można ją spokojnie określić jako carbonarę. A jeszcze całkiem niedawno w Sosnowcu, we wcześniejszej pracy, zamawialiśmy podobną kompozycję w Pizzerii Radełko, która nie ma co ukrywać – zawiodła na całej linii. Wychodząc z założenia, że to nie dobór składników, a wykonawstwo zawiodło, nie miałem problemów, żeby takiego przepisu spróbować w Diavolo.
Pizzeria Diavolo Ruda Śląska i tłusta pizza
Mieliśmy to szczęście, że pizzeria w Rudzie Śląskiej jest blisko i danie dotarło do nas błyskawicznie. Ciepła pizza cioci Violi, w przeciwieństwie do sosnowieckiej carbonarym robiła wrażenie – to danie skomponowano nie szczędząc na składnikach. Najważniejsze, że pizzeria Diavolo dostarczyła jeszcze ciepły placek, którego zapach był bardzo zachęcający. Czyżby przyszedł czas, żeby w końcu zjeść dobrą carbonarę na pizzy?
W odróżnieniu od carbonary z pizzerii Radełko, tutaj danie było w wersji “na bogato”. Pod jednym względem placek z Diavolo Ruda Śląska wyróżnił się (była to zapewne zasługa boczku oraz śmietany). Całość była… wyjątkowo tłusta. Wybraliśmy dosyć kaloryczną pizzę, z jednej strony całkiem dobra w smaku, ale też bardzo “nieporęczna” i ciężko było, względu na wilgotność, jeść ją rękami. Ja akurat wyznaję zasadę, że pizzę je się tylko rękami, więc pizza opływająca w tłuszczu sprawiła mi trochę problemów. I to dla mnie dosyć poważny mankament, bo wolałbym skupić się na czymś innym i teraz opisywać walory smakowe. W tym miejscu pojawia się pytanie: a więc ta pizza była dobra, czy nie? Była całkiem przyzwoita, ale to nie jest danie, które polecałbym osobom unikającym tłustego jedzenia. Co w przypadku pizzy jest dosyć nietypowe.
Pierwsza rudzka pizza
Pizza to danie, które niezmiennie przyciąga moją uwagę i chętnie je testuje. W Rudzie Śląskiej okazało się, że miejsc, gdzie można zamówić jedzenie na dowóz, jest niewiele. Co na miasto liczące ponad 138 tys. mieszkańców jest wyjątkowo dziwne. Pizzeria Diavolo to popularny wybór wśród mieszkańców tego miasta i od niej rozpocząłem badać rynek pizzy. Musze przyznać, że takiej pizzy nie jadłem – w smaku bardzo dobra, ale ilość tłuszczu przekroczyła moje limity.
Pizzeria Diavolo Ruda Śląska – Menu
Pizza:
Margherita – 22 zł [42 cm] Tonno – 23 zł [30 cm] Rustica – 23 zł [30 cm] Americana – 15,50 zł [18 cm] Peperoni – 18,50 [24 cm] Cioci Violi – 31 zł [30 cm] Parmeńska – 21 zł [18 cm]
(To tylko wybrane pozycje z menu pizzerii Diavolo – jest ich więcej!)
Diavolo – Adres
pl. Niepodległości 7
41-712 Ruda Śląska
Oficjalny fanpage Facebook
Diavolo – Dowóz
Pizzę na dowóz w Rudzie Śląskiej można zamawiać pod numerem: 32 248 10 14