Wracamy do poszukiwania dobrych burgerów w Rudzie Śląskiej! KukuByku to lokal oferujący menu pełne smaków dla fanów mielonej wołowiny. Dzisiejszy wpis dotyczy zamówienia jedzenia na dowóz. Czy to, co dostarczył bar zachęca do wizyty w lokalu? Czy Kuku Byku Ruda Śląska to poważna konkurencja dla popularnego Red Habanero? Sprawdźmy, co się je w burgerowni na ulicy Czarnoleśnej.
Burgery na dowóz w Rudzie Śląskiej
Mając w mieście taką konkurencję jak Red Habanero, KukuByku staje przed bardzo poważnym wyzwaniem, ale do odważnych świat należy. Pierwszy kontakt z knajpą to zweryfikowanie menu na stronie www, a w nim znajdziecie kilka zakładek, ale mnie interesuje jedna – burgery. Kuku Byku oferuje krótkie menu, a w nim sześć burgerów z wołowiną. Jest konkret! Nigdy nie ukrywałem, że moim ulubionym połączeniem jest wołowina z bekonem, a Kuku Byku aż trzy pozycje ma właśnie z tym zestawieniem składników. Można zgłupieć, bo każda kanapka ma coś przyciągającego uwagę. Ostatecznie wybór padł na texas bekon, klasyczną kompozycję składników, gdzie oprócz dwóch plastrów boczku wykorzystano sałatę lodową, pikle, czerwoną cebulę, pomidora oraz dodatkowe sosy. Zamówienie zostało złożone i pozostało czekać na dostawę burgera.
Jak to dobrze smakuje!
Po rozpakowaniu dostarczonego jedzenia ukazuje się świetny widok. KukuByku dostarcza bardzo okazałe burgery, które robią wrażenie! Już w tym miejscu mogę rozpocząć porównania z Red Habanero. Burgery zamówione w Rudzie Śląskiej na ulicy Czarnoleśnej robią zdecydowanie lepsze wrażenie. Te z Halemby mimo, że nie można im nic zarzucić, przy burgerach z KukuByku wypadają skromnie. W dostawie dostaliśmy solidną gastro-konstrukcję, która nie tylko ucieszyła oczy, ale zachęciła do jak najszybszego wgryzienia się w rudzkiego burgera.
Pierwsze gryzy texas becon z Rudy Śląskiej udowodniły, że KukuByku było dobrym wyborem. Zacznę od bułki, która wyróżnia się na tle wielu próbowanych w ostatnim czasie. Z wierzchu lekko chrupiąca, w środku delikatny miąższ, a dwa kawałki pieczywa odpowiednio trzymają wołowinę i resztę towarzystwa. Wgryzając się dalej otrzymujemy konkretną dawkę mocnych wrażeń smakowych. Jestem zaskoczony wołowiną, która została bardzo dobrze wysmażona, ale co najważniejsze, KukuByku Ruda Śląska dysponuje bardzo dobrym mięsem. W połączeniu z dodatkami dostajemy coś, co można określić mianem tasty, a to uważam za największy komplement dla twórców burgerów.
KukuByku Ruda Śląska i burgery w amerykańskim stylu
Texas becon okazuje się argumentem, żeby jeszcze wrócić do KukuByku, bo już po pierwszym kontakcie z lokalem stawiam ich wysoko w zestawieniu śląskich burgerów. Amerykańskie nazewnictwo w menu nie jest przypadkowe, bo w Rudzie Śląskiej robią burgery w iście jankeskim stylu. Zaobserwujecie na Instagramie profile, gdzie można zobaczyć, jakie rzeczy serwują za oceanem i najprawdopodobniej stamtąd Kuku Byku czerpie inspiracje. To bardzo dobry, apetyczny kierunek, zapewniający smakoszom wołowiny wiele radości, bo nic nie cieszy tak jak dobrze przyrządzony kawałek mielonej wołowiny w bułce!
KukuByku Ruda Śląska – Menu
- bruschetta z pomidorami – 10 zł
- makaron kuku – 19 zł
- americano burger – 16 zł
- Texas bekon burger – 20 zł
- California dream burger – 20 zł
- Chicago Bulls burger – 22 zł
- fish burger – 13 zł
- rib eye stek – 40 zł
KukuByku – Adres
ul. Czarnoleśna 4
41-709 Ruda Śląska