Gastro Wydarzenia

Zabrzański Festiwal Restauracji 2018 [lista lokali]

on
16/09/2018

Zabrzańskie restauracje mają szansę zaprezentować swoją kuchnię mieszkańcom miasta w ramach kolejnej edycji festiwalu, który zdobywa coraz większą popularność. Od 24 września zgłoszone lokale będą serwować festiwalowe menu, które będzie dostępne w atrakcyjnych cenach do 28 września.

Restauracje w Zabrzu przygotowują menu festiwalowe

Jak co roku, lokale zgłoszone do Zabrzańskiego Festiwalu Restauracji przygotowują specjalne menu. Według określonych przez organizatora zasad każda restauracja musi przygotować:

  • Przystawka + danie główne – 20 zł
  • Wino lub drink – 13 zł
  • Napój + deser – 10 zł

W każdym lokalu ceny festiwalowych dań są takie same. Wkrótce każda ze zgłoszonych restauracji przedstawi swoje festiwalowe menu.

Lokale – Zabrzański Festiwal Restauracji 2018

Organizator Zabrzańskiego Festiwalu Restauracji 2018 przedstawiło pierwsze lokale biorące udział w wydarzeniu. Na liście znalazły się również dwa miejsca, które miałem okazję odwiedzić! Ku mojemu zaskoczeniu kilka miejsc brakuje, ale większość miejsc muszę dopiero odwiedzić. A więc Zabrzański Festiwal Restauracji będzie doskonałą okazją.

Zabrzański Festiwal Restauracji 2018

Dotychczas ogłoszone restauracje w Zabrzu, które biorą udział w festiwalu:

Restauracja Niezłe Ziółko

Adres: ul. Franciszkańska 8

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: wolno pieczona wieprzowina, pełnoziarnisty makaron pappardelle, brokuły;
  • Przystawka: pasztet z borowikami, bukiet sałat, grzanka, mus malinowy

Kocia Kawiarnia Mruczkowo

Adres: ul. 3 maja 7

Restauracja Atmosfera

Adres: ul. Roosvelta 131

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: chrupiący placek ziemniaczany ze smacznym gulaszem wieprzowym okraszony kleksem gęstego sosu czosnkowego;
  • Przystawka: śląska wodzionka na aromatycznym wywarze z kaczki z grzanką chlebową;
  • Drink: passoa orange (wódka, sok pomarańczowy, likier passoa, pomarańcz, lód)

Restauracja Valdi Classic

Adres: ul. Jerzego Wyciska 1

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: filet z pstrąga w szynce parmeńskiej na szpinaku podawany z ziemniakami z ogniska i sosem z kurek;
  • Przystawka: pierożki z borowikami na tymiankowym sosie;
  • Drink: białe wino

Restauracja Pod Wawrzynem

Adres: pl. Kroczka 10

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym a placuszkach cukierkowych i warzywkami na parze;
  • Przystawka: dalekomorski śledź z beczki w sosie gorczycowym;
  • Deser + napój: piankwy deser jogurtowy z musem malinowo grejpfrutowym + sok
  • Drink: rum Captain Morgan z ananasem i blue curacao

Cafe Bistro Kamienica

Adres: ul. Jagielońska 1

Burgery Skrzydlaty Byk

recenzja lokalu

Adres: ul. Wolności 237

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: burger (bułka sos majonezowo-musztardowy, wołowina, grillowany ser camembert, żurawina, grillowana szynka szwarcwaldzka, cebula czerwona, roszponka;
  • Przystawki: frytki

Restauracja Zielony Ogród

Adres: ul. Roberta Miki 3

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: burger z lokalnego dzika z rukolą, pomidorem, boczkiem wędzonym, łomnickim serem dług dojrzewającym oraz sosem myśliwskim podany w bułce z własnego wypieku z czarnuszką;
  • Przystawka: domowe frytki ze słodkiego buraka oraz ziemniaków bellarosa;

Kawiarnia & Bistro Percepcja

Adres: ul. Wolności 273

Menu festiwalowe:
  • Danie główne:  z angusa z grillowanym burakiem, serem kozim, szpinakiem i miodowym sosem;
  • Przystawka: grzanki z czerwoną salsą;
  • Deser: z musem z białej i deserowe czekolady, z galaretką espresso + cappuccino

Restauracja Tygel

Adres: ul. Wiktora Brysza 6

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: bioło gruba – placki ziemniaczane podawane z doprawionym krupniokiem, smak podkreśla gęsta śmietana, ogórek kiszony i duszona cebula;
  • Przystawka: hekele – tradycyjna śląska przystawka, w której możemy odnaleźć ogórka kiszonego, kartofla oraz lekko słonego śledzia
  • Deser: śląskie ptasie mleczko o smaku cytrynwym z dodatkiem świeżych owoców;
  • Drink: mleczna piana – połączenie orzecha włoskiego i whisky z gęstą mleczną pianą.

Restauracja Tukan

Recenzja lokalu

ul. Wolności 278

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: makaron linguini z czarnymi oliwkami i szynką dojrzewającą, smazonymi na masle w bialym winie z dodatkiem oliwy truflowej i natki pietruszki;
  • Danie główne II: grillowany łosoś w sosie musztardowo-śmietanowym na grillowanych z płatkami chili brokułach;
  • Przystawka: carpaccio z pieczonego buraka i gruszki z dodatkiem karmelizowanych orzechów włoskich;
  • Desernaleśnik z sosem jagodowym i gałką lodów waniliowych;
  • Drink: drink na bazie tequili 

Bistro & Pizza Zapieczone

ul. Wolności 254

Bistro U3

Recenzja lokalu

ul. Wolności 336

Menu festiwalowe:
  • Danie główne: domowe gnocchi szpinakowe z krewetkami duszone w jarmużu z pomidorkami, foccacia z rozmarynem i słonecznikiem wypiekana w piecu pachnąca dymem bukowym
  • Przystawka: bruschetta w trzech odsłonach, pomodoro, crudo, truflowa z grillowanym bakłażanem;
  • Deser: klasyczne włoskie tiramisu z biszkoptami wypiekanymi w piecu opalanym drewnem + kawa;
  • Drink: mohit sorbetowe.

Pierwsze podsumowanie RecenzuJem.pl – gdzie dobrze zjeść na Śląsku? 5 wybranych restauracji/lokali!

Bardzo dobrze, że w Zabrzu jest inicjatywa promująca przedsiębiorców zajmujących się gastronomią. Liczę, że lista okaże się dłuższa!

RecenzuJem,.pl - Facebook

Komentarze
TAGI
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ