Restauracja Alaturka - Gliwice
Gliwice

Restauracja Alaturka – Gliwice

on
29/10/2019

Restauracja turecka w Gliwicach... brzmi jak bar z kebabem, prawda? Ale nic z tych rzeczy – Alaturka to restauracja, która staje przed bardzo trudnym zadaniem, jakim jest odczarowanie kuchni rodem ze Stambułu. Czy kuchnia turecka w Gliwicach nabrała nowego charakteru?

Prawdziwa kuchnia turecka w Gliwicach

Pierwsze skojarzenie z hasłem „kuchnia turecka” niekoniecznie zachęca, ale właściciel lokalu szybka zaznacza, że serwują oryginalne dania tureckie z grilla – to już wzbudza ciekawość, bo jest to deklaracja, że do swojego menu podchodzą na poważnie. Restauracja mieści się na placu Inwalidów Wojennych i z zewnątrz szybciej nasuwa skojarzenie z bistro niż restauracją, ale zdaję sobie sprawę, że na ten temat można dyskutować. Restauracja Alaturka w Gliwicach jest schludnie przygotowana, a gości na samym wejściu witają kelnerzy, którzy w razie potrzeby są gotowi wskazać odpowiedni stolik. W naszym przypadku nie było problemu, bo w czwartkowy wieczór w lokalu było pusto.

Głównym argumentem, żeby sprawdzić menu restauracji Alaturka jest właśnie grillowane mięso, którym chwalą się w sieci. Osoby, które wejdą do lokalu z nastawieniem na zamówienie kebaba w cieście za 12 zł będą zaskoczeni, bo nie jest to tania restauracja, a i kebaba nie dostaną. Wszystkie potrawy w menu opisane są oryginalnymi tureckimi nazwami, ale zaraz pod nimi znajdują się opisy, co wchodzi w skład poszczególnego dania. Lista dań jest bardzo atrakcyjna i trzeba poważnie zastanowić się nad wyborem.

Tureckie mięso z grilla

Po dokładnym zapoznaniu się z menu i opisami dań postanowiłem zamówić Jogurtlu Tuvuk Sis – szaszłyk z piersi kurczaka na tureckim chlebie z jogurtem i sosem pomidorowym. Zamówienie przyjmował od nas turecki kelner, który wykazywał się uprzejmością i profesjonalnym podejściem do swoich obowiązków. Alaturka Gliwice ma menu, które z pewnością zaimponuje każdemu miłośnikowi mięs z grilla. Do wyboru są nie tylko potrawy z drobiu, ale również z wołowiny oraz jagnięciny.

Na zamówione dania nie musieliśmy czekać długo i po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się tureckie specjały.

Tureckie danie z grilla - szaszłyk z piersi z kurczaka

Alaturka Gliwice zna się na mięsie!

Dania przygotowane przez turecką restaurację robią wrażenie – zarówno zapach, jak i wygląd są zachęcające! Jogurtlu Tuvuk Sis od restauracji Alaturka ma charakter warstwowy – na samej górze mięso z kurczaka, pod nim jogurt, sos pomidorowy, a na samym dole kawałki tureckiego pieczywa. W całym daniu najważniejszy jest szaszłyk z piersi kurczaka i tutaj kucharze zasługują na brawa! Jestem gotów stwierdzić, że nigdy nie jadłem smaczniejszego szaszłyka drobiowego – mięso soczyste, odpowiednio przysmażone i miało przyjemny aromat mięsa z grilla. Każdy kawałek tureckiego szaszłyka jest dowodem, że Turkowie znają się na grillu!

Teraz skupmy się na kolejnych warstwach. Jak nazwa wskazuje, bardzo ważnym elementem potrawy jest jogurt i jest go sporo! Mogło być go trochę mniej robiąc przestrzeń dla sosu pomidorowego, co dałoby potrawie pewien smakowy balans. W tej kompozycji smak sosu pomidorowego właściwie zanika. Na samym dole mamy tureckie pieczywo pokrojone w kostkę. Po nasiąknięciu sosami oraz jogurtem traci chrupkość i stał się niezbyt ciekawą miałką masą. Abstrahując od mięsa drobiowego, które było rewelacyjne, po pozostałych warstwach potrawy pozostaje lekkie rozczarowanie. Sos pomidorowy i pieczywo mogło w tej potrawie odegrać smaczniejszą rolę, ale zostały przytłoczone dużą ilością jogurtu.

Dobre mięso, dobry pomysł na grilla

To, co robi największe wrażenie w restauracji Alaturka to mięsa! Jest to świetny przykład połączenia dobrej jakości produktu z umiejętnościami kucharza. Trzeba jednak brać pod uwagę, że restauracja nie jest tania. Mimo to, nie żałuję przygody z turecką kuchnią, podczas której poznałem uroki grillowanego mięsa! W wykonaniu tureckich kucharzy z restauracji Alaturka dania z grilla to rzecz, której należy spróbować!

Zobacz również:

Alaturka Gliwice – Menu

Przystawki:

  • Humus – 10 zł
  • Saksuka (smażony bakłażan, ziemniaki i cukinia z sosem pomidrowym) – 12 zł

Specjały szefa kuchni:

  • Kremit kofte (pulpety wołow-jagnięce z pomidorowym sosem, serem, bulgur) – 35 zł
  • Jogurtlu tavuk sis (szaszłyk z piersi kurczaka na tureckim chlebie z jogurtem i sosem pomidorowym) – 40 zł
  • Jogurtlu adana kebap (mięso mielone wołowo-jagnięce ze szpady na tureckim chlebie z jogurtem i sosem pomidorowym) – 45 zł

Mięsa z grilla:

  • Izgara kofte (kotlecik z mielonego mięsa wołowo-jagnięcego 5szt.) – 28 zł
  • Tavuk pirzola (stek z udka kurczaka) – 25 zł
  • Kanat izgara (skrzydełka z kurczaka w tureckich przyprawach) – 25 zł

(To tylko część menu)

Alaturka – Adres

pl. Inwalidów Wojennych 5A
44-100 Gliwice

Oficjalna strona restauracji

Komentarze
TAGI
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ