Kuchnia włoska Kuchnia włoska

Kuchnia włoska – przepisy, które podbiły świat

Kuchnia włoska to prawdziwa potęga w świecie gastronomii. Za sprawą licznych potraw kraj z półwyspu Apenińskiego zdobył niezwykłą popularność w każdym zakątku świata. Sam jestem fanem włoskiej sztuki kulinarnej i smaków, które Włosi mogą śmiało uważać za swoje dziedzictwo kulturowe. Dzisiaj o tym, czym się charakteryzuje i za co lubimy dania właśnie z tego kraju.

Dlaczego lubimy kuchnię włoską

Mało który kraj może pochwalić się tak imponującą listą przepisów, które robią karierę na całym świecie. Dziś Włochy głównie kojarzymy z dobrym jedzeniem, mafią oraz futbolem (choć ten ostatnio nie odnosi takich sukcesów jak kiedyś). W dzisiejszym wpisie skupimy się na tradycjach włoskiej kuchni, bo w końcu RecenzuJem.pl to miejsce, gdzie jedzenie odgrywa główną rolę.




Od dziecka fascynowały mnie Włochy – głównie za sprawą tych trzech rzeczy wspomnianych powyżej. Od dziecka uwielbiam spaghetti oraz pizzę; Rodzina Soprano i Ojciech Chrzestny to dla mnie absolutna klasyka, a Roberto Baggio to mój pierwszy ulubiony piłkarz. Od najmłodszych lat miałem okazję bywać na półwyspie Apenińskim i poznawać ich kulturę. Co jak co, ale do Włoch czuję ogromny sentyment i tradycja kuchni włoskiej zawsze mnie interesowała.Jedzenie w Rodzinie Soprano

Dla Włochów gotowanie to prawdziwa sztuka. Jedzenie odgrywa w ich kulturze bardzo ważną rolę, w szczególności w aspekcie towarzyskim. Uwielbiają jeść i pić w gronie najbliższych, to ważna część każdego ich dnia. Przywiązywanie uwagi do tej części życia przyczyniły się do powstania niezwykłej kuchni, którą tak lubimy.

Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Oczywiście wyjątkowymi smakami! Ale to efekt końcowy pewnej układanki. Włochy wiele zyskują dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi. To jemu poszczególne regiony zawdzięczają produkty mające kluczowy wpływ na różnorodność smaków. Świeże oraz wysokojakościowe składniki przyczyniły się do światowego sukcesu włoskiej kuchni. Lista tych produktów jest długa i będę o nich pisał w kolejnych wpisach, ale spójrzcie tylko na pomidory. Wyhodowane w słonecznym klimacie mają wyjątkowy smak, a Włosi znaleźli na nie imponującą ilość pomysłów.

Włoskie pomidory

Pomidory we włoskiej kuchni są obecne każdego dnia. Spożywają je w całości, marynują, suszą, robią z nich sosy oraz inne przetwory. Składników zyskujących na wyjątkowych warunkach klimatycznych jest więcej i w okół nich powstały liczne zwyczaje! Włoskie mamy nauczyły się w stu procentach wykorzystywać potencjał powszechnie dostępnych produktów. Jeśli wymieniamy zalety kuchni włoskiej, to zawdzięczamy je właśnie błyskotliwym gospodyniom domowym.




Włosi kochają jedzenie

Jeśli oglądaliście wspomnianą już Rodzinę Soprano, to w ciągu sześciu sezonów popularnej produkcji, mogliście bardzo dobrze poznać włoską kuchnię. Mimo osobliwego charakteru tytułowej rodziny możemy dostrzec, jak ważną rolę w ich życiu odgrywa jedzenie. Carmela Soprano jako włoska gospodyni regularnie przygotowuje tradycyjne włoskie potrawy, a przyjaciel głównego bohatera jest właścicielem restauracji. Jedzenie to niezwykle ważny aspekt życia codziennego Włochów, co doskonale widać nawet po emigrantach włoskiego pochodzenia w USA.

Czy kuchnia włoska jest skomplikowana? To zależy! Z jednej strony Włosi, znani ze swojej spontaniczności, mają wiele prostych przepisów, z których szybko tworzą smaczne kombinacje. Z drugiej strony tradycyjna włoska kuchnia posiada wiele potraw wymagających kulinarnej sprawności. Warto przywołać pierwszy lepszy przykład, jakim jest pizza. We włoskim wydaniu w znaczący sposób różni się od polskiej, czy nawet amerykańskiej wersji tego dania. Pizza to potrawa, którą można przygotować na różne sposoby, ale w moim odczuciu nie ma lepszej niż ta tradycyjna włoska wersja.

Wracając do samych Włoch należy zwrócić uwagę, że jest to kraj różnorodny i każdy region słynie ze swoich specjałów. Pierwsze skojarzenia, jakie nasuwają włoskie dania regionalne to:

  • Bolonia – kto nie zna słynnego sosu bolońskiego?;
  • Neapol – miasto kojarzone z powstaniem tradycyjnej pizzy margherity;
  • Modena – tu powstaje słynna szynka oraz parmezan, a ostatnio kojarzona również z wybitnym szefem kuchni, Massimo Botturą i jego Osterią Francescana.
  • Parma – rozsławiona przez prosciutto di parma, czyli przepyszną szynkę z udźca wieprzowego.

Makaron to jedno z popularniejszych włoskich dań

W tym kraju każdy region posiada swój produkt lub potrawę, z którego jest dumny. Ta regionalność ma ogromne znaczenie i podkreśla przywiązanie do tradycji opierającej się na wykorzystywaniu tego, co lokalne.

Co warto spróbować w kuchni włoskiej

Lista najpopularniejszych włoskich dań jest imponująca! Jako jedna z najciekawszych europejskich kuchni może pochwalić się takimi daniami jak:

  • pizza,
  • spaghetti,
  • lasagne,
  • arancini,
  • ravioli,
  • tortellini,
  • focaccia,
  • frittata
  • gnocchi,
  • bruschetta,
  • carpaccio,
  • risotto,
  • owoce morza.

Oraz wiele, wiele innych, o których przeczytacie w kolejnych wpisach!

Przeczytaj również:

A ty za co lubisz kuchnię włoską? Napisz w komentarzu!