Pizzeria Furore w Gliwicach
Gliwice

Pizzeria Furore – Gliwice

on
02/09/2021

Gastronomiczne poszukiwania w Gliwicach są niezwykle przyjemne! Tym razem postanowiłem wybrać się do miejsca kuszącego neapolitańskim podejściem do pizzy oraz bardzo fajnymi wnętrzami. Bohaterem wpisu jest Pizzeria Furore, której żaden szanujący się foodie nie może pominąć w swoich smakowych wyprawach.

Pizzeria w budynku dawnej giełdy zbożowej

Gliwickie Furore działa w zabytkowych budynkach gliwickiej giełdy zbożowej. Odrestaurowany obiekt za sprawą rewitalizacji łączy historyczną elegancję z nowoczesnym designem, dzięki czemu Gliwice zyskały bardzo ciekawą miejscówkę dla fanów pizzy. Przy spontanicznej wizycie znaleźliśmy miejsce na ogródku, który na ciepłe wieczory wydaje się idealnym miejscem. Klimat jest pierwszym atutem Furore, ale na tym nie koniec.

Do gliwickiej pizzerii przyciągnęła mnie neapolitańska pizza, która potrafi czynić smakowe cuda. Całe menu Furore opiera się na włoskich składnikach, co powoli dla każdej poważnej pizzerii staje się standardem i to bardzo cieszy. W tej części recenzji warto oddać honory obsłudze! Pani, która nas obsługiwała była nie tylko sympatyczna, ale również bardzo pomocna przy dokonaniu wyboru z ich menu. Tym sposobem zamówiliśmy trzy kompozycje:

  • Ortolana – pomidory San Marzano, mozzarella Di Bufala Compana, świeżo grillowane warzywa cukinii ora bakłażana, grillowana papryka marynowana w oliwie i czosunku;
  • Italia – pomidory San Marzano, mozzarella Di Bufala Compana, oregano, rukola, Prosciutto Crudo di Parma, grana padano, oliwa
  • Diavola – pomidory San Marzano, mozzarella Di Bufala Compana, salami Spinata Piccante, peperoncino, bazylia, oliwa

Jak się okazało był to bardzo dobry wybór! I już czym prędzej śpieszę z wyjaśnieniami dlaczego!

Pizza neapoletana w Gliwicach

Odmiana pizzy pochodzącej z Neapolu to wyrób tradycyjny, który jest chroniony przez Komisję Europejską. To oznacza, że każda pizzeria musi spełnić konkretne wytyczne, a te mają zapewnić jak najlepszą jakość, a co za tym idzie doznania smakowe. W przypadku Furore wszystko jest tak jak być powinno!

Pizza Italia w pizzerii Furore Gliwice

Pizza Italia okazała się doskonałym połączeniem składników. W jej przypadku każda warstwa czyni tę kompozycję wyjątkową. Ciasto od Furore jest cienkie oraz delikatne. Pomidory San Marzano nadają daniu świetnej podstawy, która już daje gwarancję dobrego smaku. Te dwa elementy dotyczą nie tylko Italii, ale również dwóch pozostałych zamówionych kompozycji. Pozostałe składniki Italii to kolejny element, który nadaje pizzy wyjątkowego charakteru. Ogromne wrażenie zrobiło na mnie, jak wspomniane warstwy współgrają i tworzą idealny, harmonijny smak. Idealna robota!

Pizza Diavola w Furore

Kolejną pizzą była Diavola, która tylko wygląda niepozornie. Ta prosta kompozycja okazałą się bardzo przyjemną palimordką, która swój charakter zawdzięcza świetnemu salami Spinata Piccante (sztos!) oraz papryczkom peperoncino. Ale te dwa składniki współgrają z pomidorami san marzano! Fani pikantnych potraw powinni być zadowoleni. Trzecia kompozycja to wegetariańska Ortolana, na której króluje przede wszystkim bakłażan oraz cukinia. Za sprawą grillowanych warzyw pizza jest niezwykle delikatna – zupełne przeciwieństwo Diavoli. Jej lekkość i świeżość warzyw daje dużo przyjemności.

Wegetariańska pizza Ortolana w gliwickim Furore

Furore Gliwice – wielkie szaleństwo

Duże wrażenie robi, jak na bazie wyjątkowego ciasta i pomidorów san marzano można stworzyć różne kompozycje, które mają absolutnie inny charakter i każda z nich świetnie smakuje. Moim ulubionym hasłem, kiedy trafiam do lokalu, gdzie zjem coś dobrego jest „radość kubków smakowych”. W przypadku pizzerii Furore w Gliwicach widzę to trochę inaczej. Próbując ich pizzy w głowie rozbrzmiewa włoska muzyka,  kubki smakowe wprawiają się w szaleńczy, radosny taniec, w trakcie którego krzyczą „więcej! więcej”. I taka właśnie jest pizza w Furore – chce się jej więcej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez RecenzuJem.pl (@recenzujem.pl)

Zobacz również:

Pizzeria Furore Gliwice – Menu

Pizza:

  • Italia – 42 zł (POLECAM!)
  • Diavola – 37 zł (POLECAM!)
  • Ortolana – 37 zł (POLECAM!) 
  • Marinara – 19 zł
  • Salame – 37 zł
  • Nduja – 37 zł
  • Salvo – 37 zł

Adres – Pizzeria Furore

Dolnych Wałów 8
44-100 Gliwice

Oficjalny fanpage Facebook pizzerii Furore

Komentarze
TAGI