Chef Pizza to niewielki lokal, który ma ambicję serwować pizzę wypiekaną zgodnie z włoskimi standardami. Tak twierdzi każda pizzeria, a w praktyce różnie to wychodzi. Z ciekawością złożyłem zamówienie w zabrzańskiej pizzerii, bo marketingowo prezentują się całkiem nieźle. Marketing to jednak nie wszystko, najważniejsze jest, co wychodzi z ich pieca i czas to zweryfikować.
Włoski pomysł Chef Pizza w Zabrzu
Już przy pierwszym kontakcie z zabrzańskim Chef Pizza za pośrednictwem kanałów społecznościowych można zauważyć, że lokal bardzo poważnie podchodzi do swojej misji, jaką jest serwowanie włoskiego dania. Dwanaście oferowanych kompozycji to dominacja włoskich składników. Jeśli pizzerman ma w swoich dłoniach talent i stawia na świeże składniki, to jest wysokie prawdopodobieństwo, że pizza będzie dobra. Ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca, bo to jedynie duże nadzieje związane z tym lokalem.
Wybraliśmy trzy kompozycje – Marinarę, Bolonię oraz Modenę. No właśnie, Chef Pizza w menu nawiązuje do nazw włoskich miast, a więc zobaczmy, gdzie nas ta podróż zaprowadzi.
Marina – prostota mówi najwięcej
Pierwsze wrażenie po odbiorze zamówienia jest bardzo dobre. Pizzeria faktycznie podąża za włoskimi standardami i ich dania nie przypominają placków z większości polskich lokali. Wszystko wskazuje na to, że Chef Pizza doskonale wie, co robi. Pierwszą pizzą, jaką spróbowałem była Marinara. Proste połączenie podstawowych składników, jakimi są pulpa pomidorowa, mozzarella biała, bazylia oraz oliwa, bardzo dużo mówią o umiejętnościach pizzermana, bo nie może ukryć niedoskonałości pod przykryciem pozostałych składników.
Co mówi Marinara o zabrzańskiej pizzerii? Że jest dobrze! Odpowiednie ciasto, na którym doskonale współpracuje pulpa z mozzarellą. Jeżeli taka prosta kompozycja jest dobra, to wiedz, że przy innych będzie równie dobrze. W szczególności podoba mi się ciasto, które nie jest tak cienkie jak przy neapoletanie, ale ma bardzo przyjemną chrupkość. Dobrze ukulane ciasto!
Gastro podróż z Chef Pizza
Kolejne pizzę to już te nazwane na cześć włoskich miast. Na początek ruszymy do Modeny. Wszystko, co napisałem przy Marinarze znalazło potwierdzenie przy tej kompozycji, ale tutaj mamy więcej składników. Przy zamówieniu okazało się, że zabrakło już cukinii, ale pizzeria wynagrodziła to świeżymi bułeczkami. Trochę szkoda, bo to warzywo zapewne robi fajny efekt na pizzy, ale wybaczam i liczę, że kolejnym razem jej nie zabraknie. Z pozostałych składników otrzymujemy delikatnego kurczaka i oliwki, które są najmocniejszym punktem tej pozycji! Ich smak jest wyjątkowy, wyróżnia się na tle większości oliwek, z którymi miałem styczność w innych pizzeriach. Dlatego warto przy pizzy stawiać na dobre składniki!
Na sam koniec zostawiłem pizzę Bolonia – zapewne zostanie moim ulubieńcem w Chef Pizza. Choć spróbowałem tylko części pozycji z ich menu, to mam prawo przypuszczać, że ta kompozycja może zasługiwać na miano popisowego dania. Tutaj znajdziemy blanszowane pieczarki, włoską szynkę oraz paprykę – a więc nie ma tutaj zbędnego kombinowania, ale sam jest top. Klasyczne połączenie daje bardzo przyjemny efekt – każdy ze składników dokłada wartość temu daniu, co przekłada się całościowo na bardzo dobry smak. W szczególności szynka sprawdza się na tym placku.
Nowy mocny gracz wśród zabrzańskich pizzerii
Zamówienie w Chef Pizza pokazuje, że mamy w Zabrzu kolejny wartościowy przystanek dla miłośników włoskiego klasyka. Osoby, które stworzyły to miejsce miały pomysł i fajnie go realizują. Miejsce powstało całkiem niedawno i liczę, że to dopiero początek, a z czasem ich wyrób będzie jeszcze lepszy. Tymczasem ja dodaje nowy lokal do swojej listy ulubionych pizzerii w Zabrzu.
Pizza Chef Zabrze – menu
- Margherita – 24 zł
- Marinara – 26 zł
- Parma – 34 zł
- Bolonia – 32 zł
- Mediolan – 30 zł
- Turyn – 31 zł
Adres
ul. Szczepaniakowej 23
41-800 Zabrze
Oficjalny fanpage Facebook Pizza Chef w Zabrzu