Restauracja Chata Polaka w Gliwicach to lokalny klasyk, który powstał w czasach, kiedy Polacy darzyli ogromną sympatią konwencję karczmy. Mimo wielkich zmian w branży gastronomicznej, takie miejsca do tej pory cieszą się ogromną popularnością i parkingi przed takimi obiektami pękają w szwach i wcale nie łatwo w nich o wolne stoliki. Najbardziej bezpiecznym rozwiązaniem było dokonanie wcześniejszej rezerwacji, co dało nam pewność, że niedzielny obiad zjemy w Chacie Polaka.
Ale dużo ludzi…
Było tak, jak się spodziewałem – parking zastawiony samochodami, a w środku oraz w ogrodzie każdy stolik zajęty. Kiedy udaliśmy się do obsługi okazało się, że… tak jakby trochę zapomniano o naszej rezerwacji. Chwilę nerwowości i zorganizowano dla nas miejsce. Taka improwizacja na początek była lekkim zaskoczeniem. Przyszedł czas na menu, które okazało się… baaaardzo obszerną lekturą. Chata Polaka w Gliwicach serwuje wszystko! W menu restauracji znajdzie się tradycyjne dania, pierogi, makarony, a nawet pizzę – wybór jest przeogromny, nie ma żadnych kulinarnych ograniczeń. To kolejne zaskoczenie, bo kiedy trafiam do restauracji w konwencji staropolskiej karczmy, to akurat pizzy się nie spodziewam.
Takie podejście ma plusy i minusy. Zacznijmy od tych pierwszych. Jeśli wybieracie się na duży rodzinny obiad, to z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tata weźmie pierogi, ciocia makaron, brat pizzę, kuzyn kotleta schabowego, a kilkuletnia siostrzenica naleśniki na słodko – wszyscy będą zadowoleni i będą mogli skupić się na rodzinnych dysputach nad polityką. Jeśli chodzi o minusy tak wielkiego menu, to pojawiają się obawy o jakość potraw. Czy każda kuchnia jest w stanie udźwignąć ciężar jakimi jest praca nad tak szerokim wachlarzem dań? Zamówiłem kotlet schabowy woźnicy w asyście kapusty zasmażanej i frytek. Po niedługim czasie danie trafiło na stół i mogłem rozwiać wszelkie wątpliwości.
Chata Polaka dowozi schabowego
Zacznijmy od tego, czym jest kotlet schabowy woźnicy. Oprócz schabu w potrawie odnajdziemy boczek, żółty ser, pieczarki oraz jajko sadzone. Podoba mi się takie połączenie! Ale… czy też macie tak, że kiedy zamawiacie z karty coś nieznanego, to wyobrażacie sobie, co dostaniecie na talerzu? Ja tak mam zawsze i miałem zupełnie inne wyobrażenie tego, co poda Chata Polaka. Kreatywność kucharza poszła w inną stronę i oczywiście ma do tego prawo.
I choć tego prawa mu nie odbieram, to nie mogę odmówić sobie oceny tej potrawy. Główną rolę w daniu odgrywa żółty ser, a nie schab. Zastępuje on tradycyjną panierkę, otula mięso i jest go bardzo dużo. Chata Polaka nie oszczędza na tym składniku, a jak ktoś kiedyś mądrze powiedział “co za dużo to nie zdrowo”. W kotlecie woźnicy ser żółty zabija, a może nawet zamula smak reszty składników. Kolejnym rozczarowaniem było jajko sadzone, które zostało bardzo mocno ścięte. A przy takim doborze składników płynne żółtko byłoby czymś idealnym i mogłoby dać efekt smakowej petardy! Chata Polaka mnie rozczarowała, bo potrawa zapowiadała się całkiem dobrze. Jeśli chodzi o kapustę zasmażaną, to wszystko ok, tak jak być powinno – żadnych zarzutów, ale też bez jakichkolwiek zachwytów.
Dobrze naoliwiona maszyna
Jeśli skupiłbym się na organizacyjnych aspektach pracy restauracji, to gliwicka Chata Polaka to majstersztyk. W tym ogromnym obiekcie, przy tak dużej ilości klientów zachowana jest dobra jakość obsługi klienta. Te początkowe zamieszanie z rezerwacją zdarza się i zostało bardzo szybko rozwiązane przez zespół kelnerów. Osoba, która zarządza tym obiektem robi dobrą robotę i nawet jest to imponujące. Jednak na tej stronie internetowej oprócz samej obsługi zwracam uwagę przede wszystkim na serwowane smaki, a w tej kwestii Chacie Polaka ewidentnie czegoś brakuje.
Zobacz również:
Chata Polaka – Menu
Zupy:
- kwaśnica z wkładką – 18 zł
- żurek z kiełbasą w chlebku – 19 zł
Pierogi:
- domowe pierogi z mięsem (6/8 szt.) – 17/20 zł
- domowe pierogi z szpinakiem i serem (6/8 szt.) – 17/22 zł
Dania z drobiu:
- kacze udko w sosie własnym – 45 zł
- pierś z kurczaka panierowana – 23 zł
Wieprzowina
- kotlet schabowy Woźnicy – 30 zł
- polędwiczki w sosie podgrzybkowym – 33 zł
Wołowina:
- rolada wołowa – 28 zł
- polędwica z grilla – 58 zł
i wiele, wiele innych
Adres
ul. Kozielska 297
44-164 Gliwice
Oficjalny fanpage Facebook restauracji Chata Polaka