Sushi to bohater ostatnich lat na rynku gastronomicznym. Japońska potrawa błyskawicznie zdobyła szerokie grono fanów, a jej popularność stale rośnie. Sushi Arigato Gliwice to lokal, który na tej fali popularności wyrobił sobie bardzo mocną pozycję na lokalnym rynku. W końcu trzeba było ją zweryfikować. Bar sushi nieopodal rynku w Gliwicach stał się jednym z moich ostatnich gastro-kierunków.
Arigato Sushi w Gliwicach i rozległy świat japońskiej potrawy
Do lokalu wybrałem się ze znajomymi, którzy mają większe doświadczenie z japońskim specjałem. Każdy, kto rozpoczyna przygodę z sushi powinien znaleźć kogoś już obeznanego w temacie, bo świat tej potrawy jest rozległy, różnorodny i przy odkrywaniu ulubionych smaków warto mieć wsparcie. A wspólny wypad na jedzenie ze znajomymi, którzy będą przewodnikami, wydaje się zawsze dobrym pomysłem.
Lokal odwiedziliśmy w środku tygodnia, a więc ruch był umiarkowany i nie było najmniejszego problemu o wolne miejsce. Menu, tak jak można był się spodziewać – robi wrażenie. Sushi Arigato oferuje długą listę pozycji, która jest różnorodna i ciekawa. Ale knajpa serwuje również inne dania – zupy miso czy ramen, pierożki gyoza, japońskie makarony i inne. Jest w czym wybierać i jeśli w szerszym towarzystwie znajdzie się pesymista sushi, to i tak znajdzie coś dla siebie.
Na rozgrzewkę ramen
Swoją wizytę w Sushi Arigato rozpocząłem od zupy ramen. Nie będę ukrywał, że ten wybór został podyktowany obserwowaniem innego blogera, Marcina Cerana z Pojedzone.pl, który już wielokrotnie testował to danie i można go nawet potraktować jako popularyzatora japońskiej zupy.
Ze względu, że ramen po raz pierwszy pojawia się na RecenzuJem i jest dla Polaków nadal daniem egzotycznym, to na początek parę słów o tej japońskiej zupie. Korzystając ze sporego skrótu myślowego, można powiedzieć, że ramen to japońskie danie na bazie rosołu, makaronu oraz rozmaitych dodatków. Wywar zupy zwykle powstaje na bazie wieprzowiny (w mojej zupie znalazł się również solidny kawałek tego mięsa). Jednak moje niewielkie doświadczenie z potrawą pokazuje, że nie ma sztywnego przepisu na te danie i wiele zależy od inwencji kucharza. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o daniu to odsyłam do wcześniej wspomnianego Marcina Cerana, bo jadł już ramen z niejednej miski i jego blog jest źródłem wielu informacji.
Ramen w Gliwicach przypadł mi do gustu. Połączenie rosołu z grubym makaronem oraz świeżymi dodatkami (kiełki soi, por, szczypiorek, kapusta pekińska) daje intensywny smak. Świeżość należy potraktować jako domenę Sushi Arigato w Gliwicach. W zupie jest również przyzwoity kawałek wieprzowiny, który świetnie odnajduje się w całości. Mimo, że wybrałem mały ramen, to zupa była bardzo sycąca i na pewno nie powiedziałbym, że była to mała porcja.
Sushi w Gliwicach
Po zjedzeniu sytego ramenu przyszedł czas na sushi w Arigato Gliwice. Na naszą małą ucztę wybraliśmy 6 pozycji, które wpisywały się w preferencje każdego z nas. Kolacja z sushi to dobry pomysł na spędzenie czasu w gronie znajomych czy rodziny. Samo danie jest oryginalne, do tego atrakcyjna forma podania i nieeuropejski sposób jedzenia. Mimo niewielkiego doświadczenia z pałeczkami, to dawałem radę, chociaż żeby dorównać moim towarzyszom potrzebuję jeszcze trochę praktyki.
Nasz wybór padł na: yellow ebi, maki oshinko (rzodkiew), futomaki w tempurze, tuna, spice ebi, california . Tak się składa, że ostatnio opisywałem swój entuzjazm względem krewetek w tempurze z Shrimp House z Gliwic i w podobnym kierunku pójdziemy dzisiaj. Moim faworytem z naszego zestawu było właśnie sushi futomaki w tempurze! No nie ukrywajmy mam do niej słabość. Kolejny smak, który zapadł mi w pamięci to maki oshinko – rzodkiewka w sushi okazuje się całkiem niezłym pomysłem!
To, co wyróżnia jedzenie z Sushi Arigato Gliwice to świeżość. Sushi master przygotowuje posiłek, który nie tylko świetnie się prezentuje, ale również ma w sobie prawdziwą moc smaków. Każdy kawałek japońskiego dania ma swój charakter i zapewnia inne wrażenie. Oczywiście to też zależy od tego, jaki zestaw sobie wybierzecie lub skomponujecie – tutaj moi znajomi spisali się bardzo dobrze.
Dobry pomysł na wieczór
Sushi Arigato to miejsce na idealne na spotkanie ze znajomymi i można je polubić. Rozkoszując się japońskimi specjałami można oddać się dyskusji ze znajomymi. Sam charakter sushi, to jak je spożywamy i przyjazne otoczenie lokalu nadaje mu odpowiedniego klimatu. Arigato to miejsce może niewielkie, ale warte uwagi, bo to nie przypadek, że walczy o tytuł najlepszego sushi w Gliwicach.
Zobacz również:
Sushi Arigato Gliwice – Menu
Zestawy sushi:
12 maki, 8 california – 40 zł
4 nigri, 6 maki, 8 california – 50 zł
10 nigri, 6 maki – 65 zł
14 nigri, 18 maki, 8 california, 8 california skin – 145 zł
Inne dania:
Misho-shiru – 10 zł
Zupa krewetkowa – 14 zł
Ramen mały – 18 zł
Tata z łososia – 22 zł
Sushi Arigato – Adres
ul. Wodna 5
44-100 Gliwice