W trakcie pracy warto coś zjeść! Sprawdzając, jakie mamy możliwości na jedzenie na dowóz w najbliższej okolicy, wybraliśmy pizzerię Fiamma Świętochłowice. Pizza z pieca opalanego drewnem to zawsze jakiś argument, żeby sprawdzić, czy włoski specjał w Świętochłowicach faktycznie ma w sobie coś wyjątkowego. A może to tylko chwyt marketingowy?
Pizza z pieca opalanego drewnem w Świętochłowicach
Technika przygotowania pizzy z pieca to nic innego jak ukłon w stronę tradycji. Dzisiejsze pizzerie najczęściej są zaopatrzone w elektryczne lub gazowe piece do wypieku placków, co oczywiście jest dużym ułatwieniem w przygotowaniu dania. Wypiekanie pizzy w tradycyjnym piecu jest trudniejsze, ale daje potrawie dodatkowe walory. Dzisiaj hasło „pizza z pieca opalanego drewna” weszła w branżę gastronomiczną na stałe i wiele lokali opiera na nim swój marketing. Tak też jest w przypadku pizzerii Fiamma Świętochłowice, przed którą postawiliśmy wyzwanie, jakim było dostarczenie pizzy na naszą przerwę obiadową w pracy.
W codziennej pogoni nie zawsze można sobie pozwolić na dokładne studiowanie menu. Dlatego na początek znajomości z pizzą w Świętochłowicach postawiłem na absolutną klasykę – capriciosę.
Pizza capriciosa od Fiamma Świętochłowice
Zamawiając taką pizzę stawiam na to, co sprawdzone i lubiane. Połączenie szynki i pieczarek w naszym kraju to standard, który towarzyszy nam od czasów pierwszych mrożonych pizz sprzedawanych w sklepach. Pamiętacie z lat 90. te grube, zamrożone placki w sklepowych ladach chłodniczych? Aż ciężko sobie wyobrazić, że kiedyś był to hitowy produkt. Dzisiejsze oczekiwania konsumentów są coraz większe i nie łatwo ich skusić byle czym. Restauratorzy muszą mieć pomysł, a w przypadku pizzerii Fiamma jest to pizza z pieca opalanego drewnem. Pomysł już w żaden sposób zaskakujący, ale na tle większości pizzerii na Śląsku nadal wyróżniający.
Pizzeria w Świętchłowicach szybko dostarczyła posiłek i można było ocenić, co serwuje Fiamma. Na placku sporo dodatków, co dla mnie nie jest wyznacznikiem jakości potrawy, ale wiem, że wiele osób zwraca na to uwagę. Nie można mieć absolutnie żadnych zarzutów, co do jakości składników, ale też obyło się bez smakowych fajerwerków. A to właśnie moc smaków lubimy najbardziej, kiedy odkrywamy nowe restauracje. Spodobało mi się ciasto! Powiedziałbym, że jego grubość była optymalna, bo decydując się na pizzę z dowozu całkowicie cienkie ciasto może okazać się kiepskim pomysłem i może ono nie przetrwać transportu. Na koniec zostawiłem sobie sos, będący łącznikiem pomiędzy ciastem a składnikami. Tutaj daję duży plus – wyrazisty sos pomidorowy, który broni całości dania! Moje kubki smakowe nie prosiły o dokładanie kolejnej porcji sosu na wierzch dania.
Warto spróbować!
Fiamma Świętochłowice jest gotowa, żeby dowozić do swoich klientów dobrą pizzę. Czy sposób wypieku jest wyczuwalny? Tak, ale nie ma on znaczącego wpływu na całość dania. Pizzeria w Świętochłowicach w zestawieniu z większością lokali serwuje placki na bardzo przyzwoitym poziomie i nie ma się czego wstydzić.
Pizzeria Fiamma Świętochłowice – Menu
Pizza:
- Carbonara (32 cm) – 25 zł;
- Prosciutto (42 cm) – 40 zł;
- Capriciosa (32 cm) – 22 zł;
- Verde – (42 cm) – 36 zł;
- Rimini (32 cm) – 23 zł;
- Gyros (42 cm) – 37 zł;
- Cztery sery (32 cm) – 24 zł
Pizzeria Fiamma – Adres
ul. Hajduki 8
41-600 Świętochłowice