Pizzeria Olio - pizza napoletana w Gliwicach Pizzeria Olio - pizza napoletana w Gliwicach

Olio Pizza Napoletana – Gliwice

Napoletana – w moim odczucia najlepszy rodzaj pizzy, jakim możemy się rozkoszować. To właśnie ona zwabiła mnie na rynek w Gliwicach, gdzie funkcjonuje pizzeria Olio. Już na początku zaznaczę, że jest to miejsce wyjątkowe, w którym wiedzą, jak zrobić dobrą pizzę. Reszta tej recenzji będzie trochę jak pieśń pochwalna. Już śpieszę z wyjaśnieniami, dlaczego to miejsce jest warte polecenia.

Rynek w Gliwicach i pizzeria Olio

Olio to miejsce, które zajmie szczególnego miejsce w sercach każdego fana pizzy, ale tak się składa, że lokal znajduje się również w samym sercu miasta Gliwice. Mowa oczywiście o rynku, miejscu idealnym na stworzenie restauracji. Pierwszy warunek dobrego lokalu gastronomicznego jest spełniony – dobra lokalizacja. Drugą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to wystrój Olio, w którym nie brakuje zieleni, czy elementów rustykalnych. Co ważne, twórcy tego miejsca doskonale wiedzieli, że prawdziwa pizzeria różu się nie boi.




Imponujące menu Olio w Gliwicach

Po podziwianiu lokalu czas na menu. A w nim znajdziecie sporo dobrych rzeczy. Menu gliwickiej pizzerii jest wypełnione świetnymi włoskimi składnikami. Wybór nie jest łatwy, ale nawet najbardziej wybredni powinni znaleźć coś dla siebie. Olio oferuje pizzę rossa lub bianca. Moje zainteresowanie wzbudziła ta pierwsza i wybrałem pozycję nr 11:

  • pomidory s.marzano D.O.P.
  • fiordilatte,
  • grana D.O.P.
  • salsiccia,
  • salame napoli,
  • szalotka,
  • alpejski ser dobbiaco D.O.P.

Brzmi nieźle, prawda?

Pizza w Olio Gliwice, czyli niebo w gębie

Po złożeniu zamówienia pizza została błyskawicznie zaserwowana. Napoletana w Olio Gliwice wygląda świetnie i jeśli menu było obietnicą dobrych smaków, to widok nr 11 jest gwarancją dobrej, włoskiej uczty. W tym miejscu mógłbym napisać, że ta pizza jest taka jak być powinna, ale… to za mało. Pisanie recenzji takich lokalów bywa niezręczne, bo ciężko znaleźć słabe punkty w ich propozycjach smakowych. To, co mnie urzeka w tej pizzy to świetne ciasto, na którym składniki tworzą niezwykłą kompozycję. Co istotne, w wybranej 11 nie ma jednego składnika, który odgrywa wiodącą rolę – tutaj jest ważna całość i współgranie smaków.

Pizza w Gliwicach - Olio

Zawsze doceniam na pizzy dobrej jakości składniki, ale w Olio Gliwice nie można pominąć faktu, że potrafią w 110% wykorzystać ich potencjał. Mają świetną saliccię, bardzo dobre salame napoli, ciekawy ser dobbiaco itd. itd. Jednak oprócz tego, potrafią z tych produktów wydobyć coś wyjątkowego – pyszną napoletanę.

Pizzeria Olio to miejsce, którego Gliwiczanom nie wypada nie znać. Bene. Molto bene!

Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.

Poznaj również:

Pizzeria Olio Gliwice – Menu

  • ROSSA NO2 standard: Margherita – 31 zł.
  • ROSSA NO4 spianata calabrese picante/ salame napoli/ pepperoncino/ evo D.O.P./ rukola – 42 zł,
  • ROSSA NO8 nduja calabrese/ spianata calabrese picante/ robiola/ tallegio D.O.P./ szalotka/ bazylia – 45 zł,
  • ROSSA NO11 salsiccia/ salame napoli/ szalotka/ alpejski ser dobbiaco D.O.P. – 45 zł,
  • BIANCA NO1 salsciccia/ friarelli/ evo D.O.P./ scarmoza affumicata – 31 zł,
  • BIANCA NO3 mascarpone/ cukinia/ pancetta affumicata/ świeże kwiaty/ świeżo mielony pieprz – 44 zł,
  • BIANCA NO6 mascarpone/ gorgonzola D.O.P./ gruszka/ orzechy karmelizowane/ kwiaty chabru/ winogrona – 45 zł,

I wiele innych!

Adres

Rynek 22/I
44-100 Gliwice

Oficjalny fanpage Facebook pizzerii