Bulwa Nać w Sosnowcu to był wielki eksperyment. Zamawialiśmy jedzenie do biura, nikt wcześniej u nich nie jadł, tylko coś tam słyszał od znajomych. Z pewnością Bulwa Nać Sosnowiec to jedna z ciekawszych knajp w Zagłębiu, bo oferują coś bardzo niecodziennego… wypaśne ziemniaki. No to zamówiliśmy i czekaliśmy, żeby każdy z nas dostał swojego ziemniaka. Czy Bulwa Nać będzie odkryciem nowego ziemniaczanego świata, który był nam nieznany? Zobaczmy, co tym razem zaoferował Sosnowiec.
Bulwa Nać Sosnowiec to niecodzienny ziemniak
Kiedy ogląda się menu Bulwa Nać to można być pod wrażeniem, bo jest różnorodnie i pomysłowo. Już w tym momencie wiadomo, że jest to coś innego, czego nie dostaniemy w pierwszym lepszym lokalu. Lubię poznawać nowe rzeczy! Bulwa specjalizuje się w mocno wypieczonych dużych ziemniakach, które podają w eco pudełkach. Podstawowymi rzeczami przy ziemniaku są ser cheddar, oliwa lub masło do wyboru oraz płatki drożdżowe. Cała zabawa polega na doborze dodatków do wielkiego ziemniaka. A wybór jest bardzo ciekawy! Ja kierując się brytyjskimi sentymentami wybrałem ziemniaka pulled pork (o angielskich sympatiach kulinarnych więcej pisałem przy gliwickiej Stek Chacie), czyli z dodatkiem szarpanej wieprzowiny i sosu czosnkowego.
W ofercie Bulwa Nać znajdziemy kilkanaście fajnych połączeń smaków, które nawiązują do różnych kuchni świata. Nawet ciężko wybrać te najbardziej interesujące – po prostu wymienię je poniżej w zakładce “menu”. Bulwa to przemyślany interes. Wyróżnia się na tle konkurencji i przyciąga swoją uwagę – oryginalne menu oparte na ziemniakach i wszystko fajnie ugryzione pod względem wizerunkowym oraz marketingowym. To już połowa sukcesu w biznesie gastronomicznym, ale przejdźmy do mojego ziemniaka z brytyjską duszą, bo to przecież bohater tego wpisu.
Pulled Pork w wykonaniu restauracji Bulwa Nać
Zamówienie otrzymujemy w fajnym, estetycznym pudełku. Nowoczesny minimalizm! Do tego już po wyciągnięciu opakowania z foliowej siatki uderza nas przyjemny zapach. To zapowiedź, czegoś pysznego! Ale sam zapach nie zaspokoi głodu, a więc czas otworzyć eco pudełko od Bulwa Nać!
Na początku mamy wrażenie lekkiego bałaganu w opakowaniu. Jest tego sporo! BulwaNać nie oszczędza – sosu czosnkowego jest sporo, do tego dorzucona konfitura z czerwonej cebuli oraz szczypiorek. Mimo bałaganu wygląda to dobrze i smakowicie! Restauracja daje do wyboru kilka ciekawych dodatków – wspomnianą konfiturę, a także świeżą rukolę, czarne oliwki, salsę pomidorową, świeży szpinak, papryczki jalapeno oraz sos czosnkowy (przy moim wyborze był on jako standard). Mnie zainteresował przetwór z czerwonej cebuli, bo nigdy nie miałem z nim styczności W połączeniu z czosnkowym sosem jest bardzo interesującym dodatkiem oraz urozmaiceniem. Pierwszy kontakt z konfiturą z czerwoną cebulą jak najbardziej na plus.
Istotą zamówionego dania w sosnowieckim Bulwa Nać jest szarpana wieprzowina. Zawsze próbuje jej jako ciekawostki, bo Brytyjczycy zachwycają się jej smakiem i w ciągle poszukuje miejsca, gdzie mnie to danie oczaruje. Pulled pork w wykonaniu Bulwy jest smaczne, mięso niepozbawione swojego smaku i przede wszystkim nie jest suche. Mnie osobiście wysuszone wióry mięsa wieprzowego nie kręcą i nie jestem pod tym względem specjalnie wymagający. Do tego podawanego przez Bulwa Nać nie można się doczepić! W połączeniu z dodatkami i dobrze wypieczonym ziemniakiem smakuje świetnie!
Bulwa Nać Sosnowiec to lokal, dla którego nie istnieje tradycyjny przepis na ziemniaki, bo w tym miejscu szuka się czegoś nieoczywistego. Swoimi daniami pokazują jak można potraktować coś tak oczywistego w kreatywny sposób i stworzyć coś nowego oraz ciekawego. Sosnowiec na swojej mapie gastronomicznej ma lokal lubiácy testować i eksperymentować. A co najważniejsze – ich eksperymenty przynoszą bardzo smaczne efekty!
Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.
Bulwa Nać Sosnowiec – Menu
Kurczak po grecku – 16 zł
Pulled pork – 17 zł
Kurki (wegetarian) – 19 zł
Łosoś wędzony – 18 zł
Pesto – 18 zł
Chili con carne (bardzo ostre) – 17 zł
Feta (wegetarian) – 13 zł
Hiszpański (ostre) – 15 zł
Piekielny kurczak – 18 zł
Feta (wegetarian) – 13 zł
Piekielny kurczak – 16 zł
Gzik (wegetarian) – 12 zł
(Menu Bulwa Nać jest o wiele szersze, powyżej wybrane pozycje)
Bulwa Nać – Dojazd
ul. Targowa 8
40-001 Sosnowiec
Nr tel: +48 576 330 737