Podróże za śródziemnomorskimi smakami to dla mnie zawsze czysta przyjemność. Tym razem trafiłem do Szałszy, w której obok Shausha Sport Club funkcjonuje Restauracja Antonio prowadzona przez Aidonisa Pappasa. Miejsce to specjalizuje się w kuchni włoskiej i greckiej. Dla mnie to już odpowiednia zachęta, żeby ruszyć w teren i zapoznać się z ich menu.
Nowocześnie i sportowo
Jak już wspomniałem, Restauracja Antonio mieści się w kompleksie sportowym Shausha Sport Club. Obiekt jest nowoczesny, ale też niezwykle przyjemny. Dla mnie ten sportowy akcent nie ma znaczenia, ani wpływu na prace kuchni Pappasa, ale z pewnością znajdą się osoby, które te połączenie docenią. Dla mnie najważniejsze są smaki, a bazując na opiniach innych miałem spore oczekiwania.
Restauracja Antonio jest miejscem przyjemnym i stworzonym w duchu najnowszych trendów. Nie jest to kameralna włoska knajpka, ale lokal pełen światła i przyjemnej atmosfery, na która składa się praca całego personelu. Ich otwartość i serdeczność to duża wartość dla tego miejsca. Jeśli masz wątpliwości co do wyboru pozycji z menu, to możesz liczyć na cenne podpowiedzi.
Grecja kontra Włochy – czyli pita i foccacia jako przystawka
Nasz posiłek rozpoczęliśmy od razu od skonfrontowania włoskich i greckich smaków w pojedynku klasycznych śródziemnomorskich przystawek. Pierwszą z nich była grecka pita serwowana z tzatzikami, a drugą włoska foccacia z oliwą oraz rozmarynem. To, na co zwróciłem uwagę w pierwszej kolejności, to że włoski chlebek od Restauracji Antonio nie był aż tak wyrośnięty i pulchny, jak do tego przywykłem. Co nie zmienia faktu, że smakowo wypadał odrobinę lepiej od greckiej pity.
Mocną stroną przystawek był bardzo dobry sos tzatziki, który bardzo chętnie łączyłem również z focaccią – bardzo smaczne włosko-greckie połączenie. Jeśli musiałbym wskazać rezultat tego śródziemnomorskiego pojedynku, to ogłosiłbym… zwycięski remis.
Jeśli przystawki mają za zadanie dobrze nastroić do głównej części posiłku, to zrobiły to bardzo dobrze. Lecimy do makaronu!
Krewetki w sosie z oliwy i białego wina od Restauracji Antonio
Restauracja Antonio ma bardzo ciekawe menu i wybór głównego dania nie był tak prosty. Po konsultacjach z sympatyczną kelnerką wybrałem makaron Tagiatelle con Gamberi, w którym pierwsze skrzypce grają krewetki wzbogacone o smak pikantnego sosu z oliwy oraz białego wina z dodatkiem włoskiego kopru. Dlaczego taki wybór? Restauracja deklaruje prace na składnikach najwyższej jakości, a bardzo dawno nie jadłem krewetek, które dałyby mi pełną satysfakcje smakową. Liczyłem, że Restauracja Antonio zabierze mnie tam, gdzie dawno mnie nie było. Co w finale zostało mi zaserwowane?
Jeśli makaron może być piękny, to takie właśnie było Tagiatelle con Gamberi. Restauracja Antonio potrafi stworzyć dania cieszące oczy, ale co istotne przyrządza bardzo dobry makaron. Niezmiernie uradował mnie smak, którego od dawna mi brakowało. Soczystość dobrych krewetek jest nie do podrobienia. Dla porównania krewetki od Antonio to coś więcej niż te znane z azjatyckich barów, których w ostatnich latach mamy pod dostatkiem w swoim otoczeniu. Ale nie można w tym tagiatelle pominąć sosu z oliwy i białego wina, który świetne podbija walory smakowe i dopełnia tę potrawę w coś kompletnego i pysznego.
Restauracja Antonio – dobre składniki w dobrych rękach
Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską za ich przywiązywanie uwagi do jakości składników. Kiedy trafiają one w ręce dobrego kucharza, który wie jak wykorzystać ich potencjał smakowy, to mamy wysokie prawdopodobieństwo otrzymania czegoś premium. Tak też jest w Restauracji Antonio w Szałszy/Gliwicach. Uważam, że za poszukiwaniem takich smaków warto wybrać się daleko, nawet na Półwysep Apeniński czy do Grecji. A okazało się, że odnajdziecie je również, kiedy udacie się do Restauracji Antonio – na obrzeżach Gliwic, czyli w Szałszy.
Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.
Restauracja Antonio Shausha – Menu
- Foccacia z oliwą grecką, rozmaryn – 25 zł
- Tzatziki i pita – 24 zł
- Krewetki argentyńskie – 65 zł
- Spaghetti Alio Olio – 32 zł
- Tagliatelle con Gamber – 68 zł
- Risotto Mari e Monti – 65 zł
- Polędwica argentyńska – 139 zł
- Kurczak Vesuvio – 54 zł
i wiele innych!
Adres
ul. Sosnowa 2
42-677 Gliwice