Nic nie cieszy jak burgery! Tym razem kilka słów o El Padre Burgers, burgerowni działającej obok zabrzańskiego Multikina. Poszukiwania soczystej wołowiny w bułce to zawsze fajna przygoda, którą uwielbiają moje kubki smakowe. Co dostałem w El Padre Burgers? Czy warto wybrać się do nich i spróbować ich specjałów? Tego dowiesz się w dalszej części tekstu.
Burgery premium w Zabrzu
El Padre Burgers tworząc menu podeszli do tematu ambitnie, szukając ciekawych pomysłów na kombinacje smaków. Powszechnie znane pozycje jak burger czy cheesburger mają autorski charakter, a wszystko za sprawą takich składników jak kiełki, konfitura z cebuli. Dodaje to kanapkom indywidualnego charakteru. Przy innych pozycjach w menu również nie brakuje pomysłowości i widać, że w tym miejscu szuka się ciekawych składników oraz ich połączeń. To się chwali.
Warto też zaznaczyć, że w El Padre w Zabrzu nie kombinują przesadnie. Ich menu to osiem przemyślanych burgerów, pozycje wegetariańskie, dodatki oraz dania extras, czyli shawarma, dürüm, bagietki francuskie. O tym miejscu nie można powiedzieć, że to zwykła buda z burgerami, bo umniejszałoby to osobom, które tworzą to miejsce.
Cheesburger i frytki ćwiartki od El Padre Burgers
Mój wybór padł na cheesburgera oraz frytki ćwiartki, a osoba towarzysząca wybrała shawarmę z kurczakiem. Zamówienie było realizowane z dostawą. Przy burgerach, jak przy przy ludziach, bardzo ważne jest pierwsze wrażenie. Pod tym względem kanapka z El Padre Burgers jest OK, wygląda bardzo przyzwoicie, ale chwili rozpakowania zamówienia nie towarzyszą żadne fajerwerki. Trzeba uwzględnić, że burger musiał zostać zapakowany na potrzebę dostawy, a więc byłoby nie na miejscu traktować to jako zarzut. Teraz czas się wgryźć się w temat i zweryfikować, co się chowa między pieczywkiem.
Do zamawiania wszelakich frytek zawsze podchodzę z odpowiednim dystansem, ponieważ bardzo tracą w trakcie samej dostawy. W przypadku ćwiartek El Padre Burgers jest bardzo dobrze – smak oraz chrupkość ziemniaków nie ucierpiała i to bardzo miłe zaskoczenie. Teraz skupmy się na głównym bohaterze tego gastro-spektaklu – cheesburgerze.
Pierwsza rzecz, którą należy zaznaczyć, że w El Padre potrafią wysmażyć mięso, co wcale nie jest takie oczywiste w innych burgerowaniach. Zamówiłem średnio wysmażonego burgera i takiego też dostałem. Od tego momentu mój entuzjazm względem tego cheesburgera opada. Wysmażenie mięsa super, ale już samo mięso nie zachwyca. Idealny burger to ten, w którym soki zmielonej oraz wysmażonej wołowiny dają intensywne efekty smakowe we współpracy z innymi składnikami kanapki. A tutaj tego brak, ta wołowina nie potrafi mnie zachwycić, bo jest… nijaka. Spore nadzieje pokrywałem w dodatkach, a w szczególności w konfiturze z cebuli, która potrafi rozwalić system. W tym burgerze ciekawe dodatki, gdzieś się tracą i w żaden sposób nie wyróżniają. A szkoda, bo ta kompozycja w menu prezentuje się rewelacyjnie. Zresztą, jak całe menu El Padre.
Smakowy domek z kart
Przyznam, że po zapoznaniu się z menu El Padre Burgers miałem bardzo duże oczekiwania, bo na starcie robią dobre wrażenie. Podoba mi się to autorskie podejście i obranie własnej drogi tworząc ciekawe menu. Zabrze potrzebuje takich miejsc i to ogromny plus dla tego miejsca. Kiedy jednak dostajemy burgera, w moim przypadku cheesburgera, to z każdym kęsem to dobre wrażenie znika, bo z tą wołowiną zostajemy na poziomie przeciętności. Wydaje mi się, że przy tak opracowanym menu, twórcy tego miejsca powinni mieć większe ambicje smakowe. Koncept bardzo dobry, ale El Padre musi popracować nad kilkoma szczegółami, które mogą zrobić dużą różnicę na plus.
Dziękuję za wizytę na mojej stronie! Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, to zapraszam na mój profil Instagram – @recenzujem.pl.
Zobacz również:
El Padre Burgers – Menu
Burgery:
- Burger (jasna bułka, mięso wołowe (200 g), sałata lodowa, ogórek konserwowy, pomidor, piklowana marchewka, cebula czerwona, kiełki, sos 1000 wysp) – 22 zł
- Cheesburger (jasna bułka, mięso wołowe (200g), sałata lollo bianco, ser cheddar, mozarella, pomidor, boczek, konfitura z cebuli, kiełki, sos remoulada duńska) – 24 zł
- El Queso Camembert (ciemna bułka, mięso wołowe (200g), ser camembert, onion rings, pomidor, konfitura z cebuli, kiełki, autorski sos z czarnej porzeczki) – 25 zł
Vegan:
- Beyond Burger (bułka KETO, Beyond (100g), pomidor, ogórek konserwowy, sałata bianco, cebula czerwona,kiełki, autorski sos na bazie piwa Guinness) – 33 zł
- Baby Plant (bułka KETO, kotlet roślinny (100g), ser, pomidor, ogórek konserwowy, sałata lodowa, kiełki, autorski sos wegański) – 17 zł
Extras
- Shawarma z kurczakiem (chlebek tandoori, kurczak (150g), pomidor, sałata, cebula czerwona, ogórek zielony, piklowana marchewka, sos) – 15 zł
- Bagietka paryska z kurczakiem (agietka, kurczak (120g), sos z suszonych pomidorów, pieczarki, kukurydza, boczek, mozzarella
Dodatkowo: szczypiorek i sos czosnkowy) – 9 zł
i inne
Adres
ul. Gdańska 21B
41-800 Zabrze
Oficjalny fanpage Facebook El Padre Burgers